BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel van a forint a fontos szinthez

Lehet, hogy mégis lesz, s ha lesz, az szakértői kormány lesz a görögöknél. Ma egy órakor találkozik az összes párt az elnöknél, hogy megvitassák ezt a lehetőséget – írják az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

A Paszok, az Új Demokrácia és a Demokratikus Baloldal már jó ideje együtt mozog a tárgyalásokon. Hármójuknak pedig stabil többsége lenne a parlamentben. Az összpárti támogatottságot élvező szakértői kormány elvinné a balhét, kormányozna két évig, s utána jönnének az új választások. Nem lenne rossz forgatókönyv, de majd meglátjuk. Csütörtök reggelig, a parlament megalakulásáig még van egy kis idő.

Közben egyéb dolgok is történtek. Például a német GDP 1,2 százalék lett az első negyedévben a várt 0,8 százalékos növekedés helyett. Ráadásul két nagyágyú, a Mol és az OTP is jelentett ma. Mind a kettő a várakozásoknál jobb eredményt tett közzé. Az első esetében a finomítás újra profitábilissá vált, ráadásul az elkövetkező két év költséghatékonyság intézkedéseinek köszönhetően mintegy 100 milliárd forinttal akarja javítani az amortizációval módosított üzemi eredményt. Az OTP orosz és bolgár leányai jelentős profit szállítóvá váltak. A tőkemegfelelés továbbra is magas, miközben a hitel/betét mutatót sikerült 101 százalékra csökkenteni. Ezek alapján azért kéne valami erőt mutatni a piacoknak, legalább a nap elején.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Nagy eséssel indult a hét a tengerentúlon. Makroadatok nem láttak napvilágot, de a görög választásokkal kapcsolatos bizonytalanság rányomta a bélyegét a piacokra (Dow -0,98 százalék, Nasdaq      -1,06 százalék, S&P500 -0,11 százalék).

- A Moody’s hitelminősítő tegnap este bejelentette, hogy 26 olasz bankot minősített le. A legtöbb bank besorolását egy fokozattal vágta vissza a cég, de volt olyan bank, amelyiknek négy fokozattal rontotta a besorolását.

- A 2 milliárd dolláros kereskedési veszteséget elszenvedett JP Morgan befektetési igazgatója tegnap lemondott.

- A munkanap hatással igazított első negyedéves német GDP a várt 0,8 százalék helyett 1,2 százalékkal bővült.

Olaj, arany:

- A WTI kőolaj tovább esett tegnap. A kereskedés 96 dolláron indult, napközben 93,6 dolláron is járt az árfolyam, de zárásra 94,8-ig korrigált vissza. A reggeli órákban eséssel kezdte a napot az olaj.

- Tovább száguldott lefelé az arany árfolyama 1.566 dollárig. Napok óta megállás nélkül zuhan a kurzus, a következő támaszt az 1.522 dolláros lokális minimum jelenti.

Távol-Kelet:

- Nem egyirányba mozognak a távol-keleti tőzsdék a reggeli órákban, a hangulat azonban inkább negatív (Nikkei -0,91 százalék, Hang Seng 0,34 százalék, Shanghai -0,85 százalék).

- Japánban fogyasztói bizalmi indexet publikáltak hajnalban, mely a várt 40 helyett 40,8 lett áprilisban.

Devizák:

- Nagyot gyengült a tegnapi kereskedés során a forint a dollár ellenében. Az árfolyam a nyitás után áttörte a 20 napos mozgóátlagot, és 290 forintról 293 forintig emelkedett. Közelíti a 200 napos mozgóátlagot az árfolyam, már csak 2 forintra van a szinttől.

- A dollár újabb mélypontra erősödött, a nyitás után (1,29) zuhanni kezdett az árfolyam, majd 1,283-nál állt meg a kurzus a nap végén. Az árfolyam közeledik az 1,262-es lokális mélyponthoz.

Határidős piacok: A pozitív tartományban vannak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Bár a MOL árbevétele 15 százalékkal nőtt, az üzemi eredménye (-24 százalék) és a nettó profitja (-20 százalék) visszaesett eves szinten. Az üzemi eredményhez 66,5 milliárd forinttal járult hozzá az upstream üzletág. Az eredmény visszaesés okai a hazai gázár szabályozásban, az időjárási körülmények miatt alacsonyabb horvát kitermelésben, illetve a szíriai bevételek kiesésében keresendő. A bányajáradék 27 milliárd forint volt. Az éves szinten 19 százalékkal magasabb szénhidrogénárak ugyanakkor kedveztek a szegmensnek. A downstream szegmens üzemi eredménye a felére esett vissza, melynek oka a szűkülő Brent-Ural különbözet, és a termékek iránti nyomott kereslet. A Gáz-Midsream üzletágon belül a FGSZ jelentős növekedést tudott elérni, ami a bázisidőszaki gáztarifák befagyasztásának köszönhető. Ugyanakkor a horvát gázszállító leány vesztesége rontotta a szegmens eredményét. Az eredmény összességében jobb lett a piaci előrejelzéseknél.

- Az OTP a piac és az általunk vártnál is jobb eredményt közölt. Az eredményt egyszeri tételek rontották (az egész évre most elszámolt 29 milliárd forint bankadó, és 1,8 milliárd forint végtörlesztésből adódó veszteség).A vártnál 13 százalékkal magasabbak voltak a nem kamatjellegű bevételek, míg attól 4 százalékkal elmaradt a céltartalék. A nettó kamatbevétel kismértékben meghaladta az általunk vártat. A hitelportfólió tovább romlott. Kellemes meglepetést okoztak a külföldi leányvállalatok. A bolgár, a horvát és a szlovák egység egyre nagyobb mértékben járul hozzá a profithoz, és ismét nyereséges lett a montenegrói leány is. Éves szinten 46 százalékkal javult az orosz egység eredménye, mely továbbra is a fő húzóerőt képviseli.

- Ma tőzsdezárás után teszi közzé a 2011/2012 II. negyedéves eredményét az Egis.

- A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös közleményt adott ki a tervezett telefonadóval kapcsolatban. A fő kifogásuk, hogy a korábbi tervekben még az szerepelt, hogy az adót az előfizetőkre terhelik, a mostani törvénytervezetben már az olvasható, hogy az adót a szolgáltatók fizetik. Így arra kérik a kormányt, hogy vonja vissza a tervezetet, és folytassa az egyeztetéseket a szektor képviselőivel.

- A MOL a gyorsjelentéssel egyidőben jelentette be, hogy 2014-ig 500-550 millió dollár EBITDA javulást vár a downstream üzletágban. Ez majd 200 intézkedést jelent, melynek nagy része (60 százaléka) költség csökkentés. A terv nagyon ambíciózus!

- Ma kezdi az osztalékfizetést a Magyar Telekom és az Állami Nyomda. Az előbbi részvényenként 50, az utóbbi 44 forintot fizet.

- A PannErgy 2012. május 14-én 5.800 darab saját részvényt vásárolt 614 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.223.929 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 15,31 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.