BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a németek is kiállnak Görögország távozása mellett?

A német pénzügyminiszter egy pénteki lapinterjúban meglepő kijelentést tett - ha az eddigi kommunikációt nézzük - , miszerint nem lehet egy államot sem arra kényszeríteni, hogy az EU tagja maradjon. Wolfgang Schäuble szerint Görögország esetleges távozásának következményeivel megbirkózna az euróövezet – jelenti az Equilor.

Az eddigi engedmények láttán azért nehezen elképzelhető szerintünk, hogy a hitelezők csak úgy veszni hagynák a hellénekbe pumpált euró kötegeket. Viszont azt látni kell, hogy a gazdasági stabilitás elérése csak az elfogadott reformok betartatásán keresztül érhető el.
A szavazók hozzáállásán egyértelműen látszik, hogy a szélső baloldali törekvéseket támogatják, miszerint a megszorításokat el kell törölni. Milyen következményei lennének a lépésnek - merül fel teljesen jogosan a kérdés.

A drachma visszaállításával az ország euróban denominált adósságának átkonvertálása miatt a jelenlegi 120 százalékos GDP arányos cél teljesíthetetlen lenne (a jelenlegi 160 százalékot is túl lépnénk). A tőkemenekülés pedig újabb hitelek nélkül ellehetetlenítené az ország finanszírozhatóságát. Megugranának a háztartások és vállalatok terhei, elszabadulna az infláció és a munkanélküliség és minimum lefeleződne a görög gazdaság teljesítménye, ami kihatna a többi EU ország gazdaságára is. Persze ez egyúttal lehetőséget is teremtene arra, hogy a gazdaság szerkezete megváltozzon vagyis egy-két év mélyrepülés után könnyedén kialakulhat egy egészségesebb struktúra is – véli az Equilor.

Eközben marad a patthelyzet a parlamenti választások kapcsán. A görögországi választásokon második helyet elérő radikális Syriza párt nem hajlandó koalícióra lépni a két korábbi nagy párttal, az Új Demokráciával illetve a Pasok-kal, mivel nem kívánja folytatni a megszorítások politikáját - mondta el a hárompárti egyeztetés után a Syriza vezetője, Alexis Cipras.

Amennyiben nem alakul kormányképes koalíció május 17, csütörtökig, akkor jövő hónapban új választások kiírására kerül sor. A jelenlegi választási eredmények mellett megállapodásra nem látunk sok esélyt, az új választásokon pedig még nagyobb lehet a radikálisok fölénye. Ha pedig Görögország nem teljesíti a nemzetközi szervezetek felé vállalt költségvetési kiigazításokat, úgy az újabb hitelrészleteket visszatarthatják, ez pedig jogi értelemben vett csődbe vezetné az országot.  A görög tragédia folytatódásával párhuzamosan tovább gyengülhet az euró a dollárral szemben – állítják az Equilor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.