BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot ugrott a magyar csődkockázati mutató

Nemcsak az árfolyamban, hanem a kötvényhozamok és a CDS-felár emelkedésében is nyomon követhető a kockázatkerülés fokozódása – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (298,50 – 302,00): Az Európai Bizottság döntése felemásra sikerült. Feloldották ugyanis a 2013-as kohéziós alapok zárolását, így jövőre hozzájuthatunk a 495 millió eurós összeghez, viszont a túlzottdeficit-eljárás marad Magyarországgal szemben, az Európai Bizottság ugyanis a meghozott intézkedések tényleges eredményei alapján fogja az eljárást megszüntetni. A zárolás feloldásának hírére 299-ről 297-ig tudott erősödni az EUR / HUF árfolyama, de csak rövid ideig, mert a tovább romló globális befektetői hangulat erősebbnek bizonyult, ezért végül 301,80-ig gyengült a forint az euróval szemben.

Nemcsak az árfolyamban, hanem a kötvényhozamok és a CDS-felár emelkedésében is nyomon követhető a kockázatkerülés fokozódása. A 10 éves hazai kötvény 8,5 százalék felett jár, míg a csődbiztosításunk 19 hét elteltével ismét 600 bázispont felett, 607-es szinten zárt tegnap.

Ma reggel enyhe erősödéssel nyitottak a térségbeli devizák az euróhoz képest, de a trend bármikor gyengülésbe válthat. Ma is hasonlóan a tegnaphoz változatos kereskedési napra számítunk.

EUR/USD (1,2330 – 1,2460): Már folynak az előkészületek a júniusi G20-as találkozóra, ami júniusban lesz Mexikóban. Obama, Merkel, Hollande és Monti tegnap egy videókonferencián egyeztettek az „európai fejlemények” miatt. Míg a nagyobb országok vezetői „videótárgyaltak” egymással, addig a spanyol miniszterelnök-helyettes ma találkozik Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszterrel és Christine Lagarde IMF vezetővel, ami azt sejteti, hogy a spanyolok is görög, ír, portugál sorsra jutnak, tehát pénzügyi mentőövért folyamodnak.

A 10 éves spanyol kötvényhozam meghaladta ugyanis a 6,70 százalékot, és eddig a 7 százalékos szint volt a fájdalomküszöb, ha úgy tetszik ez a magasság volt a belépő a mentőövekhez. A romló hangulat következtében már az 1,24-es EUR/USD árfolyam is elesett, így a dollár / forint kurzus már 244-et is majdnem érintette. A spanyol és a görög izgalmak mellett ma amerikai GDP számokat tesznek közzé, holnap pedig NFP péntek lesz - ezen adatokra is érdemes lesz odafigyelni.

CHF/HUF (248,50 – 252,00): 251 felett járt a forint a mai reggelen, míg az EUR/CHF árfolyama szokásosan oldalazik 1,2010 – 1,2020 között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.