BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válság van, mégsem kell az arany

A pénzügyi válság ellenére az idei első negyedben globálisan csökkent a kereslet az arany iránt.

Az aranyeladások 5 százalékkal csökkentek, és 1097,6 tonnára estek vissza a tavalyi azonos időszakhoz képest az Arany Világtanács (WGC) adatai szerint. A csökkenés annak ellenére következett be, hogy Kínában ugyanebben az időszakban 255,2 tonnára, azaz tíz százalékkal nőtt az arany iránti igény.

A kereslet csökkenése általában túlsúlyban volt a központi bankoknál, az ékszerfeldolgozóknál és az iparban az aranyba történt befektetések növekedéséhez viszonyítva, amely válságos időkben pedig "menedékvalutának" számít.

Ami a részleteket illeti: Indiában, ahol évek óta a legtöbb aranyat dolgozzák fel, a kereslet az év elejei állapot szerint 29 százalékkal esett vissza, és 207,6 tonna volt. Ennek oka többek között az indiai ékszeriparban történt sztrájk volt, és az indiai kormány importpolitikája. Új-Delhi ugyanis korlátozta az aranyimportot a külkereskedelmi hiány csökkentése érdekében.

A WGC szerint az arany ára az idei első negyedben 22 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, és az év első három hónapjában globálisan - becslések szerint - 59,7 milliárd dollár (46,8 milliárd euró) értékben adtak el aranyat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.