BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A régiós devizákat is veri a forint

A régiós devizákhoz képest is jó formában volt a forint, talán azért, mert az új jegybanktörvénnyel közelebb kerülhetünk az IMF szerződéshez – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (288,00 – 292,50): A görög választások után a forint az euróval szemben a 290 és a 293,70 közötti sávon belül mozgott tegnap a bankközi piacon, ma reggel ezen intervallum alsó szintjén, 291 körül indul a mai kereskedés. A régiós devizákhoz képest is jó formában volt a forint, talán azért, mert az új jegybanktörvénnyel közelebb kerülhetünk az IMF szerződéshez.

A parlamenti szavazás után már az IMF oldalán fog pattogni a labda, utána már nekik kell nyilatkozni, hogy az új törvény megfelel-e az ő elképzeléseinek, és ha igen, akkor mikor kezdődhetnek a tárgyalások. Már a hivatalos időpont közzététele is önmagában forinterősítő hatással járna, de természetesen ez fordítva is igaz lenne, egy újabb IMF-es kifogás gyengítené a kurzust.

A ma is tartó G20-as találkozó esetleges eredményei, a Zew-index számai, a görög koalíciós tárgyalások, és a spanyol kincstárjegy aukciók számai lesznek hatással a kereskedői hangulatra, ami így a reggel folyamán pozitívnak mondható, ezért tudott az EUR/HUF árfolyama 289,25-ig erősödni.

EUR/USD (1,2500 – 1,2640): A görög választások után Los Cabosra figyel a világ, a tagállamok igyekeznek az IMF pénzalapját a duplájára felpumpálni, és ebben a feltőkésítésben a fejlődőknek komoly szerep jutna, az úgynevezett BRICS államoknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlni, de persze senkinek nem érdeke, hogy tovább nyúljon az amúgy is évek óta tartó euróválság.

Ma tart Spanyolország 3 milliárd eurós aukciót, ami az első tender a 100 milliárd eurós bankmentő csomag bejelentése óta. Szintén ma kezdődik a Fed kamatdöntő ülése, szerda este pedig megtudhatjuk, hogy a jövőre nézve Beranke úrék szándékoznak-e valamilyen eszközzel felpörgetni az USA gazdaságát, hogy ezzel elejét vegyék az euróválság esetleges komolyabb begyűrűzését.

A német Zew-index a várakozási konszenzus szerint 39-es értéket mutat, ha ennél jobb lesz az adat, akkor stabilizálódhat az EUR/USD 1,26 felett, ellenkező esetben az árfolyam azonban 1,25 felé veheti az irányt.

CHF/HUF (241,00 – 244,00): Ma reggelre 241 alá került a CHF/HUF árfolyama, mivel a forint az euróval szemben erősödni tudott. Az SNB az EUR/CHF árfolyamküszöböt továbbra is őrzi, így 1,2010 környékén áll az EUR/CHF árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.