BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Központi Bank elnöke a bankok megsegítését tervezi

Tekintettel a Spanyolországban kialakult bankválság eszkalálódására, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke azzal a tervvel foglalkozik, hogy az ESM eurómentési alapból közvetlen segítséget nyújtsanak a gyengélkedő pénzintézeteknek.

A Financial Times Deutschland (FTD) pénteki száma szerint Mario Draghi, az EKB elnöke csütörtökön az Európai Parlamentben kijelentette, "emberek dolgoznak azon, hogy az ESM-et miként lehetne felhasználni bankok feltőkésítésére".  "A kérdés nem az, vajon lehet-e ESM-pénzt feltőkésítésre felhasználni, hanem az, vajon lehetséges-e e közben kormányokon túllépve eljárni."

Még egyértelműbben fogalmazhott Ignazio Visco, a Banca d’Italia főnöke. "A nehézségekben lévő államok pénzügyi megsegítésére szánt eszközöket a felhasználhatóságukat tekintve hatékonyabbá kell tenni." "Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy gyorsan interveniáljanak a kötvénypiacokon és közvetlenül a bankok érdekében."

Az FTD szerint a közvetlen segélyek pártolói közé tartozik az EKB, az Európai Bizottság, Olaszország, Spanyolország és Írország. Attól tartanak, hogy az eddigi szabályok élezik a válságot. Ugyanakkor berlini kormánykörök megerősítették a német ellenállást a közvetlen bankmentéssel szemben. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.