BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gondban Merkel, zuhan az olajár

A Brent nyersolaj árfolyama tizenhét havi mélypontra süllyedt, miután a spanyol államkötvényhozamok 1997 óta nem látott szintre emelkedtek az eurózóna adósságválságának jeleként.

A spanyol állam ugyan sikeresen értékesítette államkötvényeit, de a hozamok tizenkét éves rekordra emelkedtek, miközben a német lapok arról cikkeznek, hogy 100 milliárd euróra emelkedhet a spanyol bankoknak nyújtott mentőcsomag összege. Az eurózónával kapcsolatos aggodalmakat csak tovább súlyosbította egy a német alkotmánybíróságtól érkező kommentár, amely szerint lehetséges, hogy Angela Merkel nem konzultált kellő mértékben a parlamenttel az ESM európai mentőalapról.

A gazdasági bizonytalanság alacsony szinten tartják az olajkeresletet, a válság pedig a kockázatosabb eszközök felől is eltereli a befektetőket, így nem csoda, ha a kettős hatás eredőjeként 17 havi mélypontra süllyedt a Brent nyersolaj ára. A 94,44 dolláros negatív csúcsról aztán felküzdötte magát 95,43 dollárra, de a Reuters által megkérdezett elemzők szerint elképzelhető további esés most, hogy elesett a 95 dolláros ellenállás.

"A gazdasági kilátások nagyobb félelmet keltenek, mint az, hogy mit történik Iránnal, a befektetők megértették, hogy Görögországban mindössze elhalasztották az összeomlást" –mondta a Facts Global Energy szakértője.

Az Eurasia Group szakértői arra számítanak, hogy az olajpiaci helyzeten az Irán és a Nyugat között ma kezdődő tárgyalások sem segítenek. Teherán nem fogja feladni urándúsítási terveit, így az EU-ban július 1-től életbe lép az országgal szembeni olajembargó. Az elemzők arra emlékeztetnek, hogy Szaúd-Arábia és az OPEC más országai bőven ellensúlyozzák a kieső iráni kitermelést, így hiába zárják el az államot a piacról, az áron ez nemigen látszik majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.