BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiszivárgott: A teljes spanyol bankrendszert leminősíti a Moody’s

A Moody’s Investors Service a következő néhány órában az összes spanyol bankot leminősítheti – értesült a Reuters hírügynökség.

A Moody’s hamarosan leminősítheti az összes spanyol bankot, miután lerontotta az ország adósságának minősítését – írja a Reuters egyik forrására hivatkozva.

Egy másik forrás megerősítette, hogy a Moody’s a spanyol bankok leminősítésére készül, és azt is hozzátette, hogy ezt a következő néhány órában be is jelentik.

Június közepén a Moody’s egyszerre három fokozattal, a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette le Spanyolországot. A hitelminősítő azzal indokolta a lépést, hogy a spanyol kormány által a bankrendszer feltőkésítésére tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az országra nehezedő adósságterhet.

A Moody’s a korábbi, elsőrendű A3-ról - a köztes Baa1 és Baa2 szint kihagyásával - Baa3-ra rontotta a spanyol szuverén kötvénykötelezettség besorolását, és az új osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette. Ha a Moody’s innen tovább rontja a spanyol államadósság besorolását, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású adósosztályzatát.

A legnagyobbakra is lesújtott a Moody’s

A világ legnagyobb bankcsoportjait minősítette le pénteken a Moody’s Investors Service, a bankokat fenyegető globális tőkepiaci kockázatokkal indokolva a döntést. A hitelminősítő ügynökség összesen 15 globális nagybank kockázati osztályzatait rontotta.

A Moody’s leminősítése a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Crédit Suisse, a UBS, a BNP Paribas, a Crédit Agricole, a Société Générale, a Deutsche Bank, a Royal Bank of Canada, a Royal Bank of Scotland, a Morgan Stanley, a Barclays és az HSBC osztályzatait érinti.

A cég négy bank hosszú távú adósminősítését egy fokozattal, tíz bankét két fokozattal, egy pénzintézetét pedig három fokozattal minősítette vissza; ez utóbbi leminősítést a Moody''s a Crédit Suisse-re jelentette.  

A banki leminősítésekhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy az érintett pénzügyi szolgáltató csoportok globális kiterjedésű tőkepiaci műveleteket folytatnak, és így a jelenlegi piaci körülmények között nagymértékben ki vannak téve az e tevékenységgel járó volatilitás és az esetleges igen jelentős veszteségek kockázatának.

Mindazonáltal ezek a bankcsoportok más, gyakran piacvezető üzleti tevékenységeket is végeznek, és ez is központi eleme az adósprofiljukról a Moody’s által kialakított megítélésnek. E tevékenységi formák fontos "sokkelnyelő" tényezőként szolgálhatnak, enyhítve a tőkepiaci műveletek potenciálisan volatilis jellegét, ugyanakkor önmagukban szintén egyedi jellegű kockázatokat és kihívásokat jelenthetnek az érintett bankok számára - áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő most bejelentett osztályzati intézkedései a ház által február 15-én kezdett felülvizsgálatot zárják le. E felülvizsgálatot a Moody’s azoknak a kockázatoknak az átértékelése nyomán indította, amelyekkel véleménye szerint a globális tőkepiaci műveleteket végző cégek hitelezői szembesülnek.

A múltban az ilyen kockázatok miatt sok pénzügyi szektorbeli vállalat csődbe került, vagy kénytelen volt külső támogatásért folyamodni, ahogy az a pénteki leminősítésben érintett több bankcsoporttal is történt - áll a Moody’s elemzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.