BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra emelkedett Magyarország csődkockázata

Július közepéig nagy valószínűséggel nem lesznek IMF-tárgyalások. Mindezt a legjobban a CDS-felárunk tegnapi zárószintje tükrözi, 634 bázispontra ugrott a csődbiztosításunk – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (301,00 – 304,00): A javulgató hangulat 302 alá tudta tegnap délutánra erősíteni a forintot, és a mai piacnyitásnál is hasonló szinten indul a kereskedés. Az euro mintha kezdene magára találni az elmúlt hetek kvázi szabadesése után, ami leginkább két dologra vezethető vissza. Egyrészt egyre inkább esélyes az amerikai mesterséges gazdaságösztönzés harmadik verziója, miután úgy tűnik, hogy az európai gondok átragadnak a tengerentúlra, másrészt úgy fest, hogy új fejezet nyílik az európai válságmegoldásban, miután Németország új tervvel rukkolt elő.

A jegybanktörvény módosítása apró jó hír volt még tegnap, de az már kevésbé az, hogy egy hónap múlva lesz az új törvénytervezet elfogadása. Július közepéig tehát nagy valószínűséggel nem lesznek IMF-tárgyalások. Mindezt a legjobban a CDS-felárunk tegnapi zárószintje tükrözi, 634 bázispontra ugrott a csődbiztosításunk.

Ma is ünnepel London, így alacsony bankközi forgalom várható, kisebb volatilitással.

EUR/USD (1,2380 – 1,2500): Változik Németország hozzáállása a válságra nyújtandó megoldások eszközeit illetően. Elkészült egy tanulmány Foglalkoztatás, Beruházás, Innováció címmel, amely új alapra helyezné a válság elleni erőfeszítéseket. Ez a németek által kidolgozott tervezet már növekedés oldalról kínál megoldást, ami már az új francia elnöknek is elnyerheti a tetszését. Ma telefonkonferenciás tárgyalást fognak folytatni a G7-ek jegybankelnökei, illetve pénzügyminiszterei, hogy felmérjék, a jelenlegi helyzetben hogyan tudnának együttműködni, továbbá egyeztetni fognak a június 18-19-én esedékes G20-as mexikói konferenciára.

Ma alig lesz fontos publikálandó makroadat, de holnaptól lesz mire odafigyelni. Rendhagyó módon, szerdán lesz az EKB kamatdöntése, csütörtökön dönt a Bank of England az alapkamatról, illetve arról, hogy lesz-e a briteknél amerikai mintára „quantitative easing”, mesterséges likviditásbővítés. A reggel folyamán az EUR/USD árfolyama 1,25 felett járt, de Christobal Montoro, spanyol költségvetésért felelős miniszter nyilatkozatára újra erősödni kezdett a dollár, és esett az euro. Montoro szerint Spanyolországra nem nehezedik nyomás, hogy pénzügyi mentőövért kiáltson, illetve szerinte technikailag lehetetlen Spanyolországot megmenteni. A gyakorlat szerint az ilyen nyilatkozatok után szokott érkezni a mentőcsomag.

CHF/HUF (251,00 – 254,00): Azzal, hogy az EUR/HUF árfolyama 300 felett ragadt, és az EUR/CHF említésre sem méltóan csak oldalazik, a CHF/HUF kurzusa stabilan a 250-es szint felett tartózkodik. A mai napra a 251 – 254 közötti kereskedés lehet a jellemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.