BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A recessziós félelmeket korbácsolta az adat

Hiába lett jobb az amerikai ADP mutató múlt hét csütörtökön, a pénteki nonfarm payrolls adatok csalódást keltettek, mert az agrárszektoron kívül százezer fő helyett csak nyolcvanezerrel növekedett a foglalkoztatottak száma. Mindez inkább a recessziós félelmeket korbácsolta – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (287,80 – 290,50): Újabb információkat tett közzé ma reggel egy TV interjúban az IMF tárgyalások tárca nélküli minisztere. Varga Mihály szerint kemény egyeztetések lesznek, a fő téma a fenntartható deficitcsökkentés jegyében az adótípusok lesznek, szó lesz a tranzakciós adóról, az ingatlanvagyon adóztatásról, és vélhetőleg az SZJA mértékéről, illetve típusáról. A tárgyalások első köre július 17-e és 25-e között fog lebonyolódni, majd augusztus végén várható a következő forduló.

Ma reggel a csütörtöki EKB kamatcsökkentés utáni komoly eurógyengülés után egy kisebb korrekció érzékelhető az EUR/USD árfolyamában, így a 290 körüli kezdés után az EUR/HUF kurzusa ennek megfelelően 288,50-ig esett. A forint erősödésében szerepet játszhatott a vártnál kedvezőbb előzetes májusi külkereskedelmi egyenleg is, 701,1 millió euró aktívum várható szemben az áprilisi 379,4 millióval.

EUR/USD (1,2235 – 1,2340): Hiába lett jobb az amerikai ADP mutató múlt hét csütörtökön, a pénteki nonfarm payrolls adatok csalódást keltettek, mert az agrárszektoron kívül százezer fő helyett csak nyolcvanezerrel növekedett a foglalkoztatottak száma. Mindez inkább a recessziós félelmeket korbácsolta, ezért tudott az EUR/USD árfolyama péntek este 1,23, míg ma reggel 1,2250 alá esni. Az európai devizapiacok nyitása után az EUR/USD árfolyama vissza tudott kapaszkodni valamivel 1,23 fölé, ami származhat abból, hogy a kínai gazdasági folyamatokért felelős vezető borúsan látja a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési kilátásait. Wen Jiabao válaszlépéseket helyezett kilátásba, de inkább amolyan finomhangolás jelleggel, semmint drasztikus változtatásokkal.

A nap során az európai pénzügyminiszterek brüsszeli találkozójáról érkező hírekre vár a piac. Az Ecofin témája lesz a közös költségvetés kialakítása és a közös európai bankfelügyelet intézményesítése is. Egy csúcs nem csinál nyarat az Unióban, nem a villámgyors egyeztetésekről híres az egységes kontinens bürokráciája. A figyelem elsősorban az egyes tagállamok szándékaira, körvonalazódó érdekeire koncentrál (ahogy a holland, finn és a szlovák vezetés már kinyilvánította álláspontját). A mai mérsékelt dollárgyengülés az euróval szemben az USD/HUF árfolyamában is meglátszik valamelyest, 236-ról 235 alá esett a kurzus.

CHF/HUF (238,50 – 242,00): Az elmúlt hét CHF/HUF átlagárfolyama 238,50 körül alakult, ehhez képest ma 240 felettről indítja a hetet a frank/forint kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.