BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisbefektetők figyelem: ismét átalakul az egyik ingatlanalap

Október 8-án ismét átalakul az Európa Ingatlanbefektetési Alap – tájékoztatta az alapkezelő a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az Európa 2009 áprilisában alakult át zárt végű tőke- és hozamvédett alappá, az őszi átalakulást követően viszont ismét nyílt végű alapként folytatja. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tőke- és hozamvédelem az alap befektetési jegyeire a továbbiakban nem fog vonatkozni, a befektetők viszont bármikor visszaválthatják majd azokat.


Azok a befektetők, akik nem szeretnének maradni az alapban, augusztus 27. és szeptember 27. között nyilatkozhatnak erről az értékpapírszámlájukat vezető pénzügyi intézménynél. Azoknak, akik továbbra is az alapban szeretnék tartani a befektetésüket, nincs teendőjük. Akik a visszaváltás mellett döntenek, azoknak az október 8-án érvényes árfolyam alapján fizet az alapkezelő, kivéve, ha az nem éri el a hozamgaranciában vállalt szintet. Utóbbi esetben a hozamgaranciának megfelelő 1,2742 forintos árfolyamnak megfelelő összeget fizeti ki a társaság. Az átalakulás előtti napokban, szeptember 28. és október 5. között a technikai lépések lebonyolítása miatt a befektetési jegyekkel nem lehet majd kereskedni a tőzsdén, és az értékpapírszámlákról sem lehet elmozdítani azokat.


Az átalakulás után az alap a kiemelt befektetői információkat tartalmazó dokumentum szerint a közepesnél valamivel magasabb (hetes skálán ötös) kockázati kategóriába tartozik majd. Az alapkezelő a dokumentumban felhívja a befektetők figyelmét arra, hogy az ingatlanalapok portfoliójában jellemzően nagy értékű ingatlanok találhatók, amelyek likviditása is sokkal alacsonyabb más befektetési formákénál. Nagymértékű tőkekivonásnál csak hosszabb idő alatt és magasabb tranzakciós költségekkel lehet az ingatlanokat értékesíteni, a kényszerértékesítés pedig komoly veszteséget okozhat a befektetőknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.