BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

New York: gyengülés zárás előtt

Veszteségben voltak a vezető New York-i tőzsdeindexek hétfőn zárás előtt mintegy két órával, noha a piac némileg magához tért a nyitás utáni zuhanás után.

A tőzsdéket felbolydították az eurózónából érkező rossz hírek: Spanyolországban a bankok után a tartományokra is átterjedt a válság, a madridi tőzsdefelügyelet három hónapra felfüggesztette az árfolyamesésre játszó short-ügyleteket, és Görögországban nincs haladás a reformcsomag végrehajtásában.  
Közép-európai idő szerint 20 óra körül a 30 vezető iparvállalat papírjait tartalmazó DJIA-index 1,01 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,43 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 1,12 százalékos csökkenést jelzett. Hétfőn Valencia után Murcia tartomány is jelezte, hogy pénzügyi segítségre lesz szüksége a madridi kormánytól. A piacok attól tartanak, hogy további önkormányzatok lépnek fel hasonló igénnyel, ami megrendíti a központi költségvetést. A spanyol központi bank ráadásul bejelentette, hogy a második negyedévben 0,4 százalékkal csökkent a GDP az első negyedévhez képest.

Mindebből elemzők arra következtetnek, hogy a spanyol kormány - a többszöri cáfolat ellenére - aligha ússza meg, hogy nemcsak bankjai, hanem az egész gazdaság számára nemzetközi mentőcsomagért folyamodjon. A piacokon nőnek a kétségek afelől is, hogy elkerülhető-e a görög államcsőd. A rossz hírek megterhelték a bankpapírokat, a Bank of America 1,56 százalékot a JPMorgan 0,62 százalékot, a Citigroup 2,28 százalékot, a Goldman Sachs pedig 1,90 százalékot vesztett. A Boeing 2,60 százalékkal esett, miután a japán ANA hajtóműproblémák miatt kénytelen volt leállítani öt B 787 Dreamliner típusú gépet. A Microsoft és a második negyedévről kedvezőtlen üzleti eredménnyel szolgáló McDonalds 2,98 százalékkal gyengült. Az energiaipari cégek részvényeinek árfolyama és az olaj ára a világgazdaság lelassulása miatti aggodalmak következtében esett, a New York-i tőzsde NYSE Arca olajindexe 2,2 százalékkal csökkent.

A New York-i árutőzsdén (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára hordónként 2,95 dollárral 88,88 dollárra, az északi-tengeri Brent minőségé pedig 3,27 dollárral 103,56 dollárra ment le. Röviddel 20 óra előtt az euró 1,2125 dolláron forgott, nem változott a délutáni jegyzéshez képest. Az arany unciája (31,104 gramm) augusztusi szállításra 4,30 dollárral 1.578, 50 dollárra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.