BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A Mol bukhatja a célokat, zuhan a papír

A gyorsjelentést követően ma megtartotta a telefonos elemzői konferenciáját a MOL. Az elhangzottakat negatívnak értékeli a KBC Securities, a 2012-re kitűzött célokat valószínűleg nem tudja teljesíteni a cég. 4,2 százalékos mínuszban, a napi mélypont körül mozog a részvény a BÉT-en.

Veszélyben az üzemi eredmény

2012 első félévében a MOL újrabeszerzési árakkal és egyszeri tételekkel tisztított üzemi eredmény szintjén 132 milliárd forintot ért el, ami csak a 37 százaléka az 353 milliárd forintos egész éves prognózisunknak, írják a KBC elemzői. Pozitív meglepetést jelentett az év első felében a kutatás és kitermelés üzletág, mintegy 10 milliárd forinttal magasabb eredményt hozott össze, mint amire számítottunk.

A finomítás és kiskereskedelem, illetve a gáz midstream üzletág húzza le a csoportszintű teljesítményt. Főként az INA downstream és gáz midstream divíziók okolhatók emiatt. Negatív hatással volt az év első felében a tervezettnél hosszabb finomítói leállások.

A második félév során a MOL teljesítményéhez a legnagyobb mértékben a kutatás és kitermelés üzletág járulhat hozzá, korábbi éves prognózisunkat mintegy 10-20 milliárd forinttal haladhatja meg a MOL.

Az év második felében romló finomítói környezte számítunk, emiatt pedig valószínű, hogy a MOL nem fogja tudni elérni az általunk előrejelzett 80 milliárd forintos éves EBIT-et a szegmensben. Erre akkor is kicsi az esély, ha figyelembe vesszük, hogy a cég 25 milliárd forinttal szeretné javítani hatékonyságát, emlékeztetnek a KBC szakértői.

Az éves cél 37 százalékát teljesítette a gáz midstream üzletág, ennek ellenére azt várjuk, hogy az éves 55 milliárd forintos eredményt hozni tudja a cég. A pozitív meglepetés mögött elsősorban a szabályozott gázpiacon történő fejlemények állhatnak. 

2012-es mozgatórugók

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a MOL részvény számára 2012-ben a katalizátor a kurdisztáni régió lehet. A Bakrman-1 és Gulak-1 kutak értéke részvényenként egyaránt 200-1000 forint közötti összeget érhetnek. A társaság még négy tesztkutat fúr a tervek szerint, az Aqra-1 kút az év második felében szolgáltathat teszteredményt. A többi egység csak jövő év első felében számolhat be fúrási eredményről. A MOL kurdisztáni régiójának értékét 2111-7000 forintra becsüljük részvényenként, áll a KBC elemzésében.

Veszélybe kerülhet a napi 121 ezer hordó egyenértékes szénhidrogén termelési terv, mivel az első negyedévi 134,1 ezres adat után a második negyedévben csak 113,7 ezer hordó szénhidrogént hozott felszínre a vállalat. A MOL szerint a visszaesés néhány karbantartási munkával, a hazai gáztermelés csökkenésével, illetve a zsugorodó adriai-tengeri részesedéssel magyarázható. Az év második felében javulásra számít a cég, szerintük elérhető lehet a 121 ezer hordós cél. A 125 ezer hordós prognózisunk viszont valószínűleg nem fog teljesülni.

2012 első felében a MOL 420 ezer dollárt fordított beruházásra, de a vezetőség szerint a 2012-re kitűzött 1,4-1,6 milliárd dolláros beruházásra fordítandó összeget el fogja érni a cég. Emiatt 2012 második felében növekedhetnek a beruházások. Ambiciózusnak tartjuk a terveket, így inkább azt várjuk, hogy a MOL később lefelé módosítja őket.

Összességében 40-55 milliárd forinttal, mintegy 11-15 százalékkal lehet kisebb az éves üzemi eredménye a MOL-nak összevetve éves prognózisunkkal. A társaság 5,3-szoros 2012-es előretekintő EV/EBITDA szorzón forog, ami a PKN 6,1 és a Lotos 7,8-as szorzójához képest alacsonyabb, de nem annyira kedvező, mint az OMV 3,8-as EV/EBITDA-ja, zárják kommentárjukat a szakértők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.