BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába a jó adat, mégsem emelkedhet nagyot az Egis

Jelentős növekedést ért el az Egis mind árbevétel, mind pedig nettó profit terén éves összevetésben, bár utóbbi soron a gyorsjelentés picivel elmaradt az elemzői várakozásoktól. A működési költségek a vártnál jobban nőttek, de ezzel együtt a menedzsment éves profitterve teljesíthető lehet – írja a KBC elemzője.

5,1 milliárd forintos nettó profitot ért el az Egis a második negyedév során, ami ugyan hajszálnyival elmaradt az 5,2 milliárd forintos elemzői konszenzustól, de 13,8 százalékkal meghaladta intézményi fundamentális elemzőnk megemelt prognózisát (az újraszámolt nettó profit becslés 4,5 milliárd forint volt).

Az árbevétel terén mind a konszenzust, mind a mi becslésünket felülmúlta az Egis, a 34,7 milliárd forint éves alapon 7,1, negyedéves összevetésben pedig 3,5 százalékos növekedést jelent. A vártnál jobb, 59,3 százalékos bruttó margin révén a bruttó fedezet közel 4 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat – hangsúlyozza Pálffy Gergely, a KBC részvényelemzője.

EBIT soron 88,1 százalékos éves növekedést láthatunk, az 5,9 milliárd forintos eredmény főként a vártnál magasasbb árbevétel és bruttó margin révén vált elérhetővé. A konszenzus csupán 5,5 milliárd forintos EBIT-et prognosztizált.

A legfontosabb működési költségek terén 8,8 százalékos éves növekedés mutatkozik, ezen belül az értékesítéshez kapcsolódó költségek 9,5 százalékkal, az adminisztrációs költségek pedig 14,8 százalékkal emelkedtek. Az EBIT-et ezúttal viszont nem terhelték gyógyszerkassza befizetési kötelezettségek, így az emelkedő költségek sem rontották el az EBIT-növekedést.

A magyarországi bevételek a vártnak megfelelően csökkentek. A vaklicites rendszer átlagosan 6,75 százalékos árcsökkenést okozott a magyarországi termékportfólióban, így a hazai bevétel éves alapon 17,5 százalékkal 7,7 milliárd forintra csökkent.

A FÁK piacok továbbra is erősek, a térségben 12,7 százalékkal növelte az Egis az árbevételét. Az alacsony bázis és a jelentős előszállítások miatt Ukrajna vezet 50,7 százalékos éves növekedéssel, a többi FÁK ország átlagosan 23 százalékos növekedést mutatott. Az orosz bevételek csupán 6,1 százalékkal nőttek, mivel az árbevétel kétharmada a hatóságilag rögzített árú termékszegmensekből származik.

A lengyelországi értékesítés valamelyest elmaradt a várakozásoktól, részben szabályozási változások, részben pedig az euróval szemben gyengülő zloty miatt. A lengyelországi visszaesést viszont a többi CEE régiós piac ellensúlyozni tudta.

A Egis pénzügyi évének első kilenc hónapja alatt 2170 forintos EPS-t ért el, ez az éves menedzsment prognózis 85,1 százaléka. Ha az aktuális negyedévet nem terheli majd jelentős egyszeri tétel, mint az előző év részvényenkénti 146 forintos leírása a magyarországi nagykereskedő miatt, akkor teljesíthető lesz az éves cél (az Egis pénzügyi éve szeptemberben ér véget).

Az éves árbevételnövekedés a menedzsment által jelzett 3-5 százalékos sáv alsó szélét érheti el, miután az első kilenc hónap alapján 2,8 százalékos volt az árbevétel bővülése. A jelentősebb növekedéshez a forint gyengülésére lenne szükség, amire nem számítanak a KBC elemzői az aktuális, júliustól szeptemberig tartó negyedévben.

„A részvény továbbra is alulértékelt a 2012-es EPS alapján számított 6,5-es P/E rátájával. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni a kockázatot, hogy 2013-tól mégsem lesz levonható a támogatott gyógyszerek 20 százalékos adója és az orvoslátogatói díj az adóalapból. Ezek a költségek összesen évente 4,3 milliárd forintot jelentenek, emiatt a konszenzusnál konzervatívabbak vagyunk mind az EPS-t, mind a fair értéket tekintve” – véli Pálffy Gergely.

Az Equilor elemző azt emelik ki, hogy az Egis rendkívüli növekedése elsősorban nem a rekordértékesítéseknek köszönhető, hanem annak, hogy a bázisidőszak eredménye alacsony volt. Összességében elmondható, hogy a cég a kihívásokkal teli környezet ellenére is kedvező számokat publikált. Jelentősebb pozitív irányú árfolyammozgásra azonban nem számítanak az elemzők, hiszen a cég papírjai már 15 százalékot emelkedtek ebben a hónapban a kedvezőnek vélt gyorsjelentésre spekuláló befektetőknek hála.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.