BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit lép a Fed, lesz-e pénznyomda?

A mai nyíltpiaci bizottsági ülésén a romló gazdasági kilátások ellenére sem dönt újabb monetáris expanzióról (QE3) az amerikai Federal Reserve – véli az Equilor.

E téren a piac várakozása is alább hagyott, Bernanke Fed elnök legutóbbi nyilatkozatait nagy remények előzték meg és csalódás követett, mely a tőkepiaci hangulatra is rányomta a bélyegét. A mostani döntés után már csak minimális csalódásra számítunk, a befektetők figyelme leginkább a csütörtöki EKB döntésre szegeződik.

Ugyanis akár már holnap dönthetnek a spanyol és olasz államkötvény vásárlások újraindításáról, és nem kizárt, hogy újabb kamatcsökkentést is láthatunk. Pénteken kerülnek nyilvánosságra a részletes foglalkoztatottsági adatok az USA-ban, ez határozhatja meg a Fed későbbi politikáját. Az Equilor úgy látja: csak nagyon rossz munkapiaci adatok és ezt követő tőkepiaci feszültség után számíthatunk új monetáris lazításra a közeljövőben.

Az elemzők szerint a tegnapi negatív hangulat ma is kitarthat. A befektetők véleményünk szerint kivárnak a tétek megrakásával az esti Fed kamatdöntés előtt, így nem számítunk jelentős forgalomra a kereskedés során. Annak ellenére sem, hogy a chicagói BMI index tegnap jobb lett a vártnál (53,7 pontra nőtt a várt 52,5 helyett).

A tegnapi EUR/HUF longok stop-loss szintjét 280 forint fölé húznák, bízva abban, hogy tovább gyengül a magyar fizetőeszköz. A blue chipek közül pedig a Richtert emelik ki, a cég az előzetes várakozásokkal ellentétben nem jövő héten, hanem már holnap hajnalban közzé teszi gyorsjelentését. A nettó profit soron jelentős növekedésre számít a piac az alacsony bázis miatt.

A holnapi napon természetesen a BOE és főleg az EKB kamatdöntő ülése fogja megmozgatni a befektetők fantáziáját, de e mellett érkezik a BNP Paribas és az AIG gyorsjelentése is. A BOE esetében szinte biztosra veszik az elemzők a kamatvágást, így érdemes lehet a GBP/USD-ban beszállási pontokat keresni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.