BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepően nagyot esett a csődkockázatunk – Varga keze lehet benne

Az ország CDS-felára meglepően nagyot esett tegnap estére, amiben szerepe lehet Varga Mihály kijelentésének, miszerint az IMF-szerződés elkerülhetetlen. Ennek hatására 401 bázisponton, éves csúcson zárt a csődbiztosításunk – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (280,00 – 290,00): Tegnap érdekesen alakult a napon belüli árfolyamgörbe: reggel, illetve kora délelőtt a globális hangulatromlás a gyengülés irányába vitte a kurzust, majd napközben pozitív nem hivatalos hírek szivárogtak az EKB részéről, illetve elmaradt a lengyel kamatvágás, így ismét némi visszaerősödést tapasztalhattunk. Ezután jött a hír, hogy elképzelhető, hogy kötelezettségszegési eljárást indítana Magyarországgal szemben az Európai Bizottság, az MNB-re vonatkozó tranzakciós illeték miatt. Az utóbbi hírre 284,50-ről hirtelen 286,50 fölé rántották az árfolyamot. A nap hátralévő részében viszont ismét az EKB felől érkező pozitív kimenetelű hírek uralták a piacot, így a forint le tudta dolgozni a gyors gyengülést.

Ma reggelre így az árfolyam már a 284-es szintet kezdte közelíteni. A mai nap a régóta várt EKB sajtótájékoztatóra fókuszál a piac, egyelőre a többség optimistán várja a bejelentéseket, délután fél három után fognak érkezni az érdemi információk, ekkortól komolyabb árfolyammozgásra lehet számítani, 280 – 290 közötti kereskedés sem elképzelhetetlen. Az ország CDS-felára meglepően nagyot esett tegnap estére, amiben szerepe lehet Varga Mihály kijelentésének, miszerint az IMF-szerződés elkerülhetetlen. Ennek hatására 401 bázisponton, éves csúcson zárt a csődbiztosításunk.

EUR/USD (1,2450 – 1,2750): Ha hinni lehet a korábbi eltökélt fogadkozásoknak, illetve kiszivárgott nem hivatalos híreknek, akkor mától új fejezet fog nyílni az EKB monetáris politikáját illetően. Draghi úrék elérkezettnek látják az időt, hogy többek között egy új kötvényvásárlási programot jelentsenek be, mivel döcögősen halad a görög válságkezelés, egyre növekszik a spanyol tartományok adósságállománya, és az olasz kötvények esetében sem sikerült stabilizálni a bizalmat, náluk is fenntarthatatlanul magasak a kötvényhozamok. A kötvényvásárlási program mellett kamatcsökkentés is elképzelhető, esély van arra, hogy jelenlegi 0,75 százalékos alapkamatot fél százalékosra módosítsák. Az EUR/USD tekintetében a bejelentések kimenetelétől függően itt is nagyobb volatilitásra számíthatunk, 1,2450 – 1,2750 közötti árfolyamkilengések sem zárhatóak ki a délután folyamán.

CHF/HUF (234,50 – 238,70): Az árfolyamküszöb egyéves évfordulójára elmozdult az EUR/CHF árfolyama. A hónapok óta 1,2010 környékén stagnáló kurzus 1,2050 fölé szökkent. A frank gyengülésében szerepet játszhat az optimista várakozás az EKB bejelentéseit illetően, illetve az a piaci pletyka, hogy az SNB 1,22-re emelné a közeljövőben az árfolyamgátat. Hisszük, ha látjuk, mindenesetre a tegnapi 237 feletti szintek helyett a keresztárfolyam ma délelőtt a 235,50-et közelíti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.