BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újdonság: részletes előrejelzést ad az MNB

A hazai gazdaság és pénzügyi piacok szempontjából a mai nap legfontosabb eseménye az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntése. A CIB elemzői nem várnak jelentős reakciót a döntés kapcsán, de újdonság, hogy megismerhetjük a monetáris tanács értékelését a jelenlegi és a várható makrogazdasági folyamatokkal kapcsolatban.

A döntés kimenetelét a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi, az elemzői konszenzusok összetétele alapján a hazai piaci szereplők között többen számítanak tartásra, míg a  külföldiek nagyobb része egy újabb 25 bázispontos vágást valószínűsít – írják a CIB elemzői.

Hasonlóan megosztott a Monetáris Tanács is: a törésvonal a régi és az új tagok között húzódik. Az elmúlt hónap gazdasági és piaci fejleményei alapján inkább tartást valószínűsítünk, de az augusztusi MT közlemény és a tényleges döntés viszonya alapján, illetve tekintettel arra, hogy egy 25  bázispontos lazítás lényegében már beépült az árfolyamokba, nem tartanánk meglepőnek egy újabb  kamatcsökkentést sem.

A szokásosnál nagyobb bizonytalanság abból is adódik, hogy a kamatcsökkentési  sorozat a korábbi közlemények alapján csak az IMF-megállapodás megkötése utánra volt valószínűsíthető, így  az augusztusi döntés után több hónapra is szükség lehet, mire kirajzolódik a várttól eltérő monetáris stratégia.

A CIB elemzői nem várnak jelentős piaci reakciót a döntéstől. Újdonság lesz viszont, hogy az aktuális inflációs jelentés előzeteseként nem csupán a jegybank új makrogazdasági előrejelzéseinek fő számait, illetve a hozzájuk tartozó (CP, GDP) legyezőábrákat ismerhetjük meg, hanem a monetáris tanács értékelését a jelenlegi  és a várható makrogazdasági folyamatokkal kapcsolatban, amely kitér a monetáris politikai megfontolásokra és  kamatpolitikai vonatkozásokra. Ez várhatóan tartalmában hasonló lesz a korábbi kamatközleményekhez, de azoknál részletesebb információkat tartalmazhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.