BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszik az államkötvényt a hazai alapkezelők

Augusztusban növekedett a befektetési alapokban lévő vagyon összege. Az alapok magyar államkötvény-állománya 2008 októbere óta nem látott magasságokba emelkedett.

Augusztusban mintegy 50 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank frissen közzétett adataiból. A nyolcadik hónap végén 3247 milliárd forint volt már befektetési alapokban, ennek legnagyobb része, több mint 2000 milliárdnyi háztartási értékpapírszámlákon. Az intézmények és egyéb szektorok mintegy 1000 milliárd forintot tartanak befektetési jegyekben, a külföldiek pedig – akik körében a statisztikák szerint egyre keresettebben a magyar befektetési alapok – immár több mint 100 milliárd forintot tartanak ilyen eszközökben. A nyílt végű – vagyis bármikor visszaváltható alapokban 2933 milliárd forint volt, a zártvégűekben, amelyeknél meg kell várni a futamidő végét, addig csak a tőzsdén esetleg más piacokon lehet tőlük megszabadulni, mintegy 314 milliárd forint volt.

Az alapkezelők a nyílt végű alapokban kezelt vagyon döntő részét – bő 2500 milliárd forintnyit – az országon belül fektetik be, csak 430 milliárd forintnyi vagyont tettek külföldi részvényekbe, kötvényekbe vagy más az országhatáron túli eszközbe. Hazai állampapírba, illetve MNB-kötvénybe bő 650 milliárd forintnyi vagyont fektettek a portfóliómenedzserek. Ami szembetűnő, hogy a kincstárjegyek volumene lecsökkent az alapokban, miközben a hosszabb futamidejű államkötvényeké megemelkedett. A nyolcadik hónap végé 308 milliárd forintnyi államkötvény volt a befektetési alapokban, ennél több utoljára a Lehman-csőd utáni időszakban, 2008 őszén volt ezekben a konstrukciókban.

Az alapok hazai részvénybefektetései tovább csökkentek, már 46 milliárd forint környékén állnak, a készpénz és egyéb állomány viszont nagyon magas a konstrukciókban, a teljes vagyon csaknem 60 százalékát adja. Ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a legnagyobb vagyon a pénzpiaci és likviditási alapokban van, amelyek főleg bankbetéteket tartanak. A külföldi eszközök között is domináns az ilyen eszközök aránya, a részvény-kötvény arány azonban más, háromszor annyi külföldi részvény tartanak a magyar befektetési alapok, mint külföldi kötvényt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.