BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy ismeretlen mentőövet dob az E-Starnak

Az E-Star részvények kereskedését határozatlan időre felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén. Az árfolyam 1,16 százalékos pluszban állt a felfüggesztés előtt, 435 forinton. A felfüggesztés után kiderült: az E-Star névérték alatt vásárolja vissza a kibocsátott kötvényeket.

Itt a bejelentés!

Az E-Star Alternatív Nyrt. tájékoztatja a befektetőit, hogy a társaság Igazgatósága a kibocsátott kötvények névérték alatti visszavásárlásáról döntött – közölte a társaság a BÉT honlapján, a felfüggesztést követően több mint két órával.

"A megbízás forrása külső finanszírozó által rendelkezésre bocsátandó kölcsön", írják. A tranzakciót a társaság a Budapesti Értéktőzsdén keresztül kívánja lebonyolítani.

Így látja az elemző

„Egy ismeretlen finanszírozó kölcsönt nyújt az E-Starnak, melyből névérték alatt visszavásárolják a kötvényeket. Egyelőre sem a finanszírozó kiléte, sem a kölcsön feltételei nem ismert. Továbbá az is szerdáig fog még kiderülni, hogy milyen árfolyamon vásárolja vissza a különböző kötvényeit a cég” – vélik a KBC Equitas elemzői.

Hozzáteszik: nem jut az elmúlt hónapok finanszírozási forrásaiból a kötvényekre. Sem az utóbbi időben megszerzett 36 millió zlotys lengyel hitelből, sem a RESZ projekt értékesítése kapcsán befolyó 2,8 millió euróból és még a Sárospatak önkormányzatától befolyó 800 millió forintos összegből sem tud semmit a kötvények újrafinanszírozására fordítani a cég. „Névértéken 10 milliárd forintról van szó, ebből az október 24-i lejárat nagyjából másfél milliárd forintot tesz ki” – jegyzik meg.

A KBC elemzői úgy vélik, hogy ez a bejelentés mindenképp pozitív fordulat lehet az elmúlt hónapok kilátástalan finanszírozási próbálkozásait követően. Bár a cég jelentős finanszírozási költségektől szabadul meg a kötvények utáni kamatfizetési kötelezettség eltűnésével, kérdés, hogy milyen feltételekkel kapja a "mentőövet” – hangsúlyozzák.

A KBC szakértői szerint kérdés az is, hogy a kötvényesek belemennek-e a névérték alatti visszavásárlásba. Az E-Star vélhetően próbál olyan feltételeket biztosítani, amivel a kötvényesek kedvezőbb helyzetbe kerülnek mint amibe egy esetleges csődesemény kapcsán kerülnének.

Felfüggesztették az E-Start

Az E-Star részvényekkel nem lehet kereskedni hétfőn délelőtt a BÉT-en. A kereskedést felfüggesztették, és nem az árfolyam ingadozás miatt. A befektetők most egy jelentősebb bejelentésre számítanak.

"A kibocsátó 2012. október 15-én arról tájékoztatta a tőzsdét, hogy az elkövetkező napokban a társaság olyan nagy horderejű bejelentéseket kíván tenni, melyek az általa kibocsátott részvények és kötvények árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatják, erre tekintettel kérte részvényei és kötvényei kereskedésének fentiek szerinti felfüggesztését" – jelent meg később a BÉT honlapján a kibocsátói hírek között, több mint másfél órával a felfüggesztés után. A kereskedési felfüggesztés ma "9 óra 27 perctől a 2012. október 17-i tőzsdenap végéig" tart.

"Az E-Star és a sárospataki önkormányzat megegyezett, hogy elválnak útjaik. Így az önkormányzat december 15-ig kifizeti az 527,9 millió forintos megváltási díjat és a vevőkövetelésekből mintegy 164 millió forintot, míg a maradék 268 millió forintot 2013. december 31-ig fizeti meg az E-Starnak" – írják elemzésükben az Erste közgazdászai. A befolyó pénzösszegek a cég Raiffeisen felé fennálló adóságát csökkenti. A társaság azt is bejelentette, hogy felmondta a szerződést 5 másik önkormányzattal (Arnót, Battonya, Csurgó, Gesztely, Inke).

"Az jó hír, hogy Sárospatak fizet, de az október 24-én esedékes kötvénylejárat kifizetése még mindig nincs megoldva, s így a cég továbbra is a csőd felé halad" – vélik az Erste elemzői. Ugyanakkor az öt kisebb önkormányzattal felmondott szerződés nem változtat jelentősen a cég helyzetén, jegyzik meg.

A felfüggesztés után kiderült: az E-Star névérték alatt vásárolja vissza a kibocsátott kötvényeket.Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.