BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenhet a kőolaj ára - A búza a legkritikusabb termék

Az árupiacokon az idén nem volt nyereség. Magyarországnak fájdalmas, hogy a brent ára elszakadt a WTI-től, de a KBC szerint középtávon csökkenhet az árkülönbség a kétféle kőolajtípus között.

A legfontosabb árupiaci termékek árfolyamát követő CRB Index alapján az elmúlt évben sávos mozgást tapasztalhattak a befektetők az árupiacokon – mondta Szűcs Örkény, a KBC Securities derivatív piaci vezetője a társaság tegnapi sajtóbeszélgetésén. A feltételek ugyan adottak lettek volna ahhoz is, hogy emelkedjenek az árak, hiszen hatalmas mennyiségű pénznyomtatásba fogtak a jegybankok, a kamatkörnyezet alacsony, és az inflációs nyomásról is sok szó esett az elmúlt időszakban, az árupiaci befektetési alapok átlagos teljesítménye mégis mínusz két százalék körül volt az idén, miközben az amerikai vagy a német tőzsde szépen emelkedett.

Vannak persze az árupiacon is olyan termékek, amelyek kilógnak a trendből. A nagy vesztesek közé tartozik a kávé és a cukor, de az amerikai kőolaj (WTI) ára is esett. Emelkedett viszont a búza, kukorica, a szója, a fa és a narancslé. Pozitív irányban lóg ki az árupiacból az arany is, igaz, mostanában a nemesfém árfolyama inkább sávosan mozog. Az elemzők döntő többsége pozitív véleménnyel van az aranyról, amely a kisbefektetők körében is igen népszerű, mivel jó a marketingje. Ennek köszönhető, hogy novemberben az ETF-ekben lévő arany mennyisége rekordot döntött. A dollár erősödése viszont az aranyár ellen dolgozik.

A búza ára az idén markánsan emelkedett, mivel gyenge volt a termés, igaz, az utóbbi időszakban inkább csökkenő irányba tart az árfolyam – magyarázta Szűcs Örkény. A búza a legkritikusabb termék a globális élelmiszerbiztonság szempontjából, a világ legnagyobb termelői pedig az idén mind nehézségekkel küzdenek, főleg az aszály miatt csökkent a termés. A készletek az idén várhatóan 24 százalékkal csökkennek majd, ha jövőre vagy a következő években is rossz lesz az időjárás, az problémákat okozhat az ellátásban.

Az amerikai WTI kőolaj ára mostanában inkább csökkent, eközben viszont a Brent árában kialakult egy masszív, 20 dollár körüli prémium, amit sajnos nekünk Európában ezt meg kell fizetni. 2011 elején, az arab tavasz idején szakadt el egymástól a kétféle kőolaj ára, ezt az árfolyamkülönbséget a emellett az is indokolja, hogy Amerika egyre nagyobb termelővé válik, viszont nincsenek rendesen kiépítve a vezetékek, hogy a kőolajt elszállítsák, ez pedig  lefelé torzítja a WTI árát. Van azért remény arra, hogy a kőolaj ára csökkenjen, a határidős tőzsdei jegyzések szerint 2013-2014-re a brentnél 100 dollár alatti árak várhatóak, és a brent és a WTI közötti árfolyamkülönbség is várhatóan csökken majd.

Ezt remélhetőleg a benzinkutaknál és a fűtésszámlákban is megérezzük majd – mondta Szűcs Örkény. A WTI és a Brent árfolyama Császár Péter, a KBC részvényelemzője szerint is közeledni fog. A szakember szerint a kőolaj piacát az elmúlt másfél évben a kínálati sokkokkal fenyegető közel-keleti konfliktusok mozgatták, ugyanez várható 2013-ban is. Ennek következtében arra lehet számítani, hogy nagyobb volatilitás mellett 90-110 dollár között marad majd az ár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.