BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dagadó értékpapírszámlák

Újabb rekordra emelkedett a lakosság értékpapírjainak állománya, az állampapír-állományuk pedig öt és fél éves csúcson jár. A befektetési alapokat is lelkesen vásárolják a kisbefektetők, a tőzsdének azonban az elmúlt néhány hónapban hátat fordított a lakosság.

Újabb rekordot döntött meg szeptember végére a háztartások értékpapírszámláin lévő vagyon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a kilencedik hónap végén már 4326,3 milliárd forintnyi értékpapírvagyona volt a lakosságnak, csaknem 300 milliárddal több, mint az év elején, bőven sikerült tehát mostanra pótolni azt a veszteséget, amit az év elején a végtörlesztés okozott.

 A vagyonnövekedést az idei első három negyedév során főleg a vásárlások okozták, az árfolyamok növekedése csak keveset tett hozzá a számlák gyarapodásához. A lakosság szeptemberben is szerette az állampapírokat. Az állomány a hónap során 36,7 milliárd forinttal nőtt, és megközelítette az 1060 milliárdot, ami 2007 első negyedéve óta a legmagasabb érték.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) friss adatai szerint októberben is vásárolták a háztartások a lakossági állampapírokat, így mostanra feltehetően már 1100 milliárd forint fölött lehet az ebben az eszközben lévő lakossági vagyon. Az ÁKK adatai szerint egyébként az idén már csaknem 400 milliárd forintnyi friss tőke áramlott az úgynevezett lakossági állampapírokba (Kamatozó Kincstárjegy, Kincstári Takarékjegy, Féléves Kincstárjegy és Prémium Magyar Államkötvény), a legnépszerűbb ezek közül a fix kamatozású, egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegy volt, amely az idén csaknem 280 milliárd forintnyi friss tőkét vonzott.

A háztartásoknál lévő banki kötvények állománya stabil, 716 milliárd forintot tartottak a kisbefektetők szeptember végén ilyen értékpapírokban. Az idei évre jellemző volt, hogy a lakosság folyamatosan adogatja el ezeket a hitelpapírokat, szeptemberben is így volt ez, ám a hozamoknak köszönhetően nem csökkent az ebben lévő vagyonuk. Jelzáloglevelekben és vállalati kötvényekben viszonylag szerény összeget tartanak a kisbefektetők, 35, illetve 55 milliárd forintnyi, és ezek az állományok hónapról hónapra alig változnak. Lényegesen jobban kedveli a lakosság a befektetési alapokat, amelyekben több mint 2100 milliárd forintnyi megtakarításuk van már a háztartásoknak.

Az idén március óta minden hónapban vonzottak friss lakossági vagyont ezek a konstrukciók, szeptemberben különösen sokat, több mint 35 milliárd forintnyit. A kilencedik hónapban a hazai és nemzetközi pénzpiaci alapok, a kötvényalapok és a származtatott alapok vagyona nőtt számottevően. Utóbbi kategória gyarapodásához feltehetően az abszolút hozamú alapok növekvő népszerűsége is hozzájárult. Augusztus után szeptemberben is folytatták a háztartások a részvények eladását. A hónap végén ugyan 333,2 milliárd forintnyi részvénybefektetése volt a lakosságnak, ami majdnem ugyanannyi, mint egy hónappal korábban, de ez csak annak köszönhető, hogy a részvények árfolyama emelkedett. A lakosság a kilencedik hónapban 21,5 milliárd forintnyi részvénytől szabadult meg, ez azt jelenti, hogy augusztusban és szeptemberben a kisbefektetők a részvényekben lévő befektetéseik mintegy tizedét eladták.

Herman Bernadett-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.