BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkészült az E-Star közbenső mérlege

November 30-ig csaknem 1,8 milliárd forint lett a mérleg szerinti veszteség. A csődvédelem alatt álló társaság január 2-án tartja a közgyűlését, február elején pedig a hitelezőivel is meg kell állapodnia.

Közzétette a tőzsde honlapján az E-Star a november 30-ig tartó időszakra vonatkozó közbenső mérlegét. A dokumentum szerint a cég mérlegfőösszege valamivel több mint 21 milliárd forint volt, a mérleg szerinti eredmény pedig 1,78 milliárd forintos veszteséget mutat. A könyvvizsgáló ezúttal is megtagadta a cég számára a záradék elkészítését, ezt részletesen indokolta is.


A leányvállalatokkal kapcsolatban például az eszközoldalon komoly összegek szerepelnek, mivel azonban az utóbbi időszakban számos projekt megszűnt, ezeknek a cégeknek a jövedelem- és eredménytermelő képessége lecsökkent.  Az elmúlt hónapokban számos projekt megszűnéséről számolt be az E-Star, lezárta a szerződést egyebek között Sárospatakkal, valamint Fejér és Veszprém megyével is. A könyvvizsgáló szerint ezért a cégekben lévő részesedések értéke, illetve a leánycégek követeléseinek realizálhatósága bizonytalan. A vállalkozás folytathatóságának lehetősége is kérdéses, mivel a rövid távú kötelezettségek értéke meghaladta a 8 milliárd forintot, a forgóeszközök értéke viszont az 5,2 milliárdot sem érte el.

A kötvénykibocsátások miatti tartozása november 30-án még csaknem 8,6 milliárd forintnyi volt, ebből névértéken 490 milliót tett ki az október 24-én lejárt sorozat. Ehhez jön még ennek a sorozatnak a mintegy 43 millió forintnyi kamata, illetve egy 2016-ban lejáró másik sorozat november 30-án esedékessé vált bő 86 millió forintnyi kamata. Utóbbi kötvény félévente fizet kamatot a hitelezőknek a hat havi bubor alapján, most novemberben viszont a kötvényesek nem kaptak kamatot.

A mérleg zárónapja óta, december első felében, az E-Star csődvédelmet is kért az illetékes bíróságtól. A társaság január 2-án tartja a megismételt közgyűlését, az első, december 21-ére összehívott eseményre ugyanis nem regisztrált elegendő részvényes. Az eseményen a részvényesek az alaptőke felemeléséről is dönthetnek. Szóba kerülhet a kötvények részvényre való konverziója is, ennek érdekében akár 50 millió új részvényt is kibocsáthat az E-Star 500 millió forint névértékben. A társaságnak jelenleg 2,64 millió darab részvénye van bevezetve a tőzsdére, tehát a tőkeemeléssel akár a hússzorosára is hígulhatnak a részvények. Február elején a hitelezőkkel is asztalhoz ül a társaság. A csődegyezségi tárgyalást február 4-én délután 2-kor tartják majd a Millenáris Parkban.

VG Online-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.