BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülni kezdett a frank – Mi történt?

Az euró/frank 1,20 felé közelítő mozgása már a múlté, a reggel 1,2080-nál indult és egy huszáros vágással immár 1,21 felett kereskednek újra a devizapárral. A frankgyengülés oka eddigi információink szerint a piacon keringő újabb információ egy svájci nagybankról, amely szelektíven negatív kamatokat alkalmaz betéti számlákra – írja elemzésében Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (281,50 – 285,00): A legfontosabb hazai vonatkozású publikáció ma reggel érkezett, a novemberi inflációs adatok révén. Az előrejelzéseknél némileg alacsonyabb 5,2 százalékos árszínvonal-emelkedést mértek az elmúlt hónapban év/év alapon. Az októberi 6,0 százalék és a szeptemberi 6,6 százalék után üdítő a javulás, pláne, hogy az elemzői várakozások átlaga 5,4 százalék körül alakult. A maginfláció októberhez hasonlóan maradt 5,1 százalék év/év alapon, ami továbbra is magasnak mondható. Az áremelkedés lassulása elsősorban a csökkenő üzemanyagáraknak és az agrárszektor termelői árainak vártnál alacsonyabb emelkedésének köszönhető.

Mivel a Monetáris Tanács kamatvágási sorozata elé a devizaárfolyam nem gördített eddig akadályt, és az infláció jelenlegi szintjénél magasabb értéke mellett is a kamatmérséklés mellett voksoltak a külső tagok, a december 18-án esedékes következő ülésen minden esély megvan arra, hogy 6 százalék alá vágják az alapkamatot. Az adat nem mozgatta meg különösebben a piacot: 283 környékén kezdte a napot a forint. Erősödésre van sansz, de ez is elsősorban az újra 1,30 irányába kacsingató EURUSD mozgásának lehet a következménye.

EUR/USD (1,2880 – 1,3000): Az olasz belpolitikai vihar hozamemelkedést okozott az olasz kötvénypiacon, amiből még a spanyol papírokra is átragadt valamennyi. A szerdai FED ülés közeledtével azonban a hangsúly áttolódik a tengerentúlra: az USA gazdaságpolitikájára, a fiscal cliff problémakör megoldására és a tengernyi likviditás további duzzasztására, avagy éppen a pénznyomdák leállítására. Az biztos, hogy a pénzpiac örül a rázúduló extra forrásnak, az viszont már kétséges, hogy hatékonyság tekintetében szükséges-e a QE3 meghosszabbítása.

Még ha a FED nem is akarná leállítani a pénznyomtatást, érdemes lenne a fiscal cliff megoldását megvárni, hiszen ez a program eredményességét nagyban befolyásolná. A QE3 meghosszabbítását elég sokan várják a piacon, éppen ezért az árfolyamokra tett hatása limitált lenne. Egyértelműen gyengülne a dollár és erősödne az euro, de 1,31 felett valószínűleg elfogyna a szufla. A mai napon adatfronton jelentős publikáció nem lesz, így a figyelem a FED ülésre összpontosul.

CHF/HUF (231,00 – 235,00): Az EUR/CHF 1,20 felé közelítő mozgása már a múlté, a reggel 1,2080-nál indult és egy huszáros vágással immár 1,21 felett kereskednek újra a devizapárral. A frankgyengülés oka eddigi információink szerint a piacon keringő újabb információ egy svájci nagybankról, amely szelektíven negatív kamatokat alkalmaz betéti számlákra. A forinttal szemben 235-ről 233-ig esett a frank árfolyama. A folytatásban az erősödő forint és az alkalmanként volatilissé váló frank mozgása fogja vélhetően a csökkenés irányába terelni a CHF/HUF kurzusát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.