BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

K&H vezér: Magyarország elvesztegetett egy évtizedet

A magyar gazdaság helyzetéről és a bankrendszerről tartott előadást Hendrik Scheerlinck, a K&H vezérigazgatója. A bankár szerint strukturális gyengeségek miatt alacsony a növekedés. Magyarország elvesztegette az elmúlt évtizedet – mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Bank vezérigazgatója a hitelintézet által rendezett szakmai programon. A magyar gazdaság növekedése elmaradt a régió többi országáétól, aminek a legfőbb oka az alacsony belföldi kereslet és a munkaerőpiac strukturális hiánya volt. Az ország tőkevonzó képessége is lecsökkent, jó hír viszont, hogy a folyó fizetési mérleg válság előtti magas hiánya mostanra többletbe fordult át, a bruttó külső adósságállomány csökkent.

A bankszektorról szólva Scheerlinck vitatta, hogy túlzott lett volna a hitelállomány növekedése. A bankszektor mégis sérülékennyé vált, mivel a magyarországi megtakarítások szintje alacsony volt, így a hitelezést külföldről kellett forrásokkal támogatni, ez végül magas hitel/betét arányhoz vezetett. A bankár szerint nagyjából 2017-re érheti el a hitel/betét arány a 100 százalékot. A problémás hitelek aránya Magyarországon jóval magasabb, mint a régióban, ennek az egyik oka a növekvő munkanélküliség, a másik pedig a svájci frank árfolyamának alakulása.

A vezérigazgató azt is vitatta, hogy Magyarországon a bankok nyereségesebbek lettek volna az elmúlt években, mint a környező országokban, valójában 2005 óta meredeken csökken az eszközarányos megtérülésük, sőt veszteségessé is váltak, a külföldi anyabankok viszont pótolták a fogyatkozó tőkét. Scheerlinck hangsúlyozta: azok az országok nem érezték meg a válságot, amelyekben erős maradt a bankszektor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.