BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudott visszaerősödni a forint a hétfői zuhanás után

Alig változott a forint árfolyama kedden a hétfői gyengülést követően kialakult szinthez képest.

Az eurót délután négy órakor 288,44 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, hétfő este 288,13 forinton állt az árfolyam. Kedden az euró jegyzése 287,61 és 290,34 forint között alakult. „A forint a tegnapi gyengüléssel kilépett a már jó ideje jellemző 280-285-ös sávból, áttörve a technikai elemzők által mostanában sokszor citált trendvonalat, az új sáv a 287-292-es árfolyamok között lehet” – írt elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

Az eurót a kedden elért 290 forint feletti árfolyamon utoljára az idén július 25-én jegyezték, akkor a jegybanki alapkamat még 7,00 százalékon állt.

Keddi kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az elemzői várakozásoknak megfelelő kamatvágás nem befolyásolta a forint árfolyamát, azt kereskedők szerint a piacok már a hétfői forintgyengülés idején beárazták.

A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése előtt kialakult forinteladási nyomás azt jelezheti, hogy korlátozott lehet az MNB monetáris tanácsának további enyhítési mozgástere - vélekedtek a 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés bejelentése után londoni elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza kommentárjában közölte: tekintettel a negyedik negyedévben is "nyomott" gazdasági teljesítményre, a ház nem zár ki "még néhány" további kamatcsökkentést az MNB részéről a következő hónapokban, feltételezve, hogy fennmarad a globális kockázatvállalási hajlandóság.

Jackson szerint ugyanakkor az, hogy a forint egy nappal a kamatdöntés előtt öthavi mélypontra gyengült az euróval szemben, arra vall, hogy a piac esetleg nem tolerálna sok további MNB-kamatcsökkentést. A Capital Economics londoni elemzője szerint mindezt valószínűleg tetézik a piaci aggályok azzal kapcsolatban, hogy a kormány kit jelöl a tavasszal távozó Simor András utódjául az MNB élére.

Hétfőn a forint 283-as eurójegyzésekről 287-es szintre gyengült több tényező együttes negatív hatása miatt. A JP Morgan technikai elemzése rövid távon 299 forint célárfolyamot jelölt meg az euróra, ami halmozottan szabadította a piacokra a jegybank korábbi kamatvágásainak negatív árfolyamhatását és beindította a befektetési pozíciók év végi rendezését.

A svájci frankot kedden délután 238,94 forinton jegyezték, míg hétfőn este 238,53 forinton. A dollár 218,87 forinton állt 218,52 forint után.

Az euró árfolyama csak kevéssé változott kedden, délután 1,3180 dolláron állt a hétfő esti 1,3158 dollárral szemben. A jegyzés napok óta 1,3160 dollár szűk környezetében ingadozik.

A térségbeli devizák árfolyama csak csekély mértékben változott kedden, a zloty 0,05 százalékkal, a román lej 0,16 százalékkal gyengült, a cseh korona pedig 0,11 százalékkal erősödött. Az eurót kedden délután 4,0926 zloty, 25,2040 cseh korona és 4,4728 román lej árfolyamon jegyezték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.