BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leáll a franciák magyarországi üzlete

Felfüggesztették a két EdF-ellenőrzésű cég, a Budapesti Erőmű Zrt. és az EdF Démász fúzióját – tudta meg a Világgazdaság. A többi francia vállalat magyarországi befektetéseivel kapcsolatban elmondható: a Suez Environnement pécsi ügye, valamint a cafeteria hazai szabályozása nem tette vonzóbbá hazánkat a francia cégek szemében

Egyelőre leállt a Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) és a Démász Zrt. fúziójának előkészítése, de folytatják az erőműtársaság és az áramkereskedő cég tevékenysége közötti szinergiák feltárását – értesült lapunk. Úgy tudjuk, hogy a fúzió felfüggesztését az összevonással járó túl nagy költségek indokolják. Lapunknak 2010 szeptemberében a BERT akkor kinevezett elnök-vezérigazgatója, Jean-Noël Reimeringer még 2012 első negyedévére valószínűsítette a francia EdF csoporthoz tartozó vállalatok – akkor még nem eldöntött – egyesítését. Több területen is ígérkeztek szinergiák, de már akkor látszott, hogy mivel a két cég profilja erősen eltérő, célszerű lesz megtartani az önálló budapesti és a szegedi központot is. Most, hogy behúzták a féket, a szinergiák feltárása elsősorban a kereskedelem, a műszaki, a kommunikációs, a beszerzési, a támogatói és az egyéb feladatok körében vizsgálódnak.

Ami pedig a többi francia érdekeltségű magyarországi cég jövőbeni terveit illeti Franciaország magyarországi nagykövete tegnap lapunk kérdésére úgy fogalmazott: Magyarország és a francia cégek közötti két vitás téma (a Suez Environnement pécsi ügye, illetve a cafeteria-szabályozás kérdése) nem járult ahhoz hozzá, hogy a magyarországi befektetések vonzóbbnak tűnjenek a francia cégek szemében. A francia cégek magyarországi jelenlétével foglalkozó kiadványt bemutató sajtótájékoztatón Roland Galharague a francia cégeket érintő vitás ügyekről elmondta: a Suez Environnement pécsi ügyében várják a választott döntőbíróság ítéletét. Mint ismert, a francia cég szerint a pécsi önkormányzat 2009 őszén jogellenesen vette birtokba a Pécsi Vízművet, annak tulajdonát és működtetését. A pécsi cégben 48,05 százalékos részesedése volt a francia társaságnak.

A hazai cafeteria-szabályozással kapcsolatban a nagykövet azt mondta: az Európai Bizottság által tavaly júniusban indított kötelezettségszegési eljárás második szakaszának keretében a magyar kormány december végén adott választ a brüsszeli kifogásokra, amelynek brüsszeli értékelése jelenleg is zajlik. A bizottság szerint az étkezési utalványok piacán, 2012 januárjától hatályos adózási jogszabályok indokolatlan és aránytalan korlátozásokat jelentenek a külföldi tulajdonú szolgáltatók számára, amely sérti az uniós szolgáltatási irányelv rendelkezéseit. A béren kívüli juttatásként adható utalványok magyarországi piacán korábban döntően három francia cég, a Sodexo, a Le Cheque Déjeuner és az Edenred osztozott.

A vitás ügyekkel kapcsolatban Antoine Guego, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI) elnöke azt mondta: Magyarországnak szuverén joga saját gazdasági szabályozásának kialakítása, azonban be kell tartani az uniós jogot, illetve szükség lenne az üzleti környezet tervezhetőségre, kiszámíthatóságára is.
A nagykövet azonban kiemelte: a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet ellenére a francia befektetők száma összességében nem csökken. A Bonduelle zöldségfeldolgozó például tavaly új, ötezer négyzetméteres raktárcsarnokot épített Békéscsabán, a beruházás értéke közel másfél millió euró volt. Ezen túlmenően a cég egy újabb konzervgyár felvásárlását tervezi.

A jó híreknek ellentmond, hogy tavaly novemberben a Bricostore bejelentette: kivonul az országból. Szintén 2012-ben elhagyta az országot a Louis Delaize csoporthoz tartozó CORA, a hipermarketek azonban francia tulajdonban maradtak, hiszen a konkurens Auchan vásárolta fel őket. A szintén a Delaize csoporthoz tartozó Profi és Match üzletek is eladásra kerültek, amelyeknek egy részét a CBA és a Coop már át is vette.

Tízmilliárd euró a befektetések értéke

Franciaország a harmadik legnagyobb befektetőnek számít Magyarországon, a francia befektetések összege megközelíti a magyar GDP 10 százalékát, majdnem 10 milliárd eurót. A 336 Magyarországon működő francia gyökerű cég közel 52 ezer embert foglalkoztat. A kétoldalú kereskedelem az elmúlt tíz év alatt csaknem megduplázódott: a 2001-es 3,8 milliárd eurós forgalom 2011-re 6,3 milliárdra nőtt.

A külkereskedelmi mérleg magyar szempontból 1999 óta többletet mutat.

A külkereskedelmi mérleg magyar szempontból 1999 óta többletet mutat. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.