BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális veszteség a bankszektorban

Tavaly is hatalmas veszteséget szenvedtek el a magyarországi bankok – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének friss adataiból. A részvénytársasági formában működő hitelintézetek 160 milliárd forintnál is nagyobb mínuszban zárták az esztendőt.

A bankok ezzel már zsinórban második veszteséges évüket zárták. 2011-ben még nagyobb, 243,3 milliárd forintos veszteséget könyvelhettek el, abban az évben kellett leírniuk a végtörlesztésen elszenvedett mintegy 370 milliárd forintos árfolyamveszteségüket is. Az idei év – amelyet ez a tétel nem terhelt – a mínusz 160 milliárd forintos adózott eredményével tehát még gyengébb bankszektorra utalhat.

A hitelintézeteknél a veszteséget az „egyéb nem kamateredmény” soron feltüntetett hatalmas veszteség rontotta le. Ebbe a sorba kerül a különadó, valamint a deviza-, valamint az egyéb határidős ügyletekhez kapcsolódó céltartalékképzés, felszabadítás és felhasználás is. A bankok bevételei minden főbb típusban csökkentek tavaly. A kamateredmény, vagyis a betéti és hitelkamatok közötti különbözeten elért bevétel 8,5 százalékot esett, a jutalékeredmény több mint 3 százalékkal zsugorodott. A működési költségek minimális mértékben csökkentek, a romló hitelportfóliókra elkülönített céltartalék szintjét viszont 20 százalékkal növelték a hitelintézetek.

A bankok összmérete sokat zsugorodott tavaly. A mérlegfőösszegük 9 százalékkal csökkent, 26,3 ezer milliárd forintra, a hitelállományok 15 százalékkal csökkentek, 14,24 ezer milliárd forintra. A vállalati hitelállomány 10, a lakossági 16 százalékkal csökkent egy év alatt. A veszteség ellenére a hitelintézetek összesített tőkehelyzete stabil, a sajáttőke mennyisége nőtt 2011-hez képest, és az átlagos tőkemegfelelési mutató is magas, 15,69 százalékos.

VG Online-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.