BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy a jegybankba költözne – Szédeleg a forint

Szerda reggel erősödött a forint a kedd késő esti szintekhez képest az euróval szemben. A hazai deviza ugyanakkor továbbra is gyengébb árfolyamon áll, mint a leértékelődési hullám kezdete előtt. A forint tegnap azután állt gyengülő pályára, hogy a Világgazdaság Online úgy értesült, Matolcsy György lesz az MNB elnökre.

Szerdán reggel 293,5 forint felett jegyzik az eurót, amelyre a tegnap késő esti 296-os mélypontjáról erősödött a hazai deviza. A jelenlegi szint ugyanakkor továbbra is gyengébb, mint a kedd este 8 óra után kezdődő leértékelődési hullám előtt; akkor még 291,5-ös szinten állt a jegyzés.

Kedd este a Világgazdaság Online úgy értesült, hogy Matolcsy György kerül az MNB élére márciustól. Lapunk úgy tudja, a nemzetgazdasági miniszter helyét Varga Mihály veheti át.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója alaptalannak nevezte alaptalannak nevezte az értesülést.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár ugyanakkor a Reuters hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter fontos posztot kaphat a kormányban. Lázár szerint nem zárható ki kormányátalakítás sem.

Így látják az elemzők

Ha valóban Matolcsy György kerül az MNB élére, akkor a jegybank teljesen elveszíti függetlenségét – vélekedett Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokért felelős vezető közgazdásza. A Nomura közgazdászai szerint ezzel jelentősen csökkenhetne az átláthatóság.

Késő este több mint egy százalékot gyengült a forint a Világgazdaság értesülésére, miszerint eldőlt Matolcsy György jelölése a jegybank elnöki posztra, írják a Raiffeisen Bank elemzői.

A Raiffeisen elemzői emlékeztetnek, Orbán Viktor korábban márciusra ígérte csak a jelölést. Szerintük ha a híresztelés igaz, akkor irányított szellőztetésről lehet szó, azaz a piac reakciójára kíváncsi a kormány. „Ha relatív könnyen veszik a befektetők a hírt, az zöld jelzés a kormányzatnak” – vélekednek a Raiffeisen Bank elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.