BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekülnek a befektetők: Mindent elrontott a Fed

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe 1,7 százalékos esését mutat csütörtökön délelőtt, miután érdemben romlott a nemzetközi befektetői környezet. A BUX több mint 300 ponttal esett délelőtt, ami közel 1,7 százalékos gyengülésnek felel meg.

A BUX 320 pontot esett délelőtt, így 18 800 pont alá került az index. Azután alakult ki kockázatkerülés a nemzetközi piacokon, miután szerdán este ismertté vált a Federal Reserve januári kamatdöntésnek hátterét ismertető jegyzőkönyve. A Fed döntéshozói között feszültség van a jegybanki eszközvásárlás folytatásával kapcsolatban, és egyre többen aggódnak a pénznyomtatás negatív hatásai miatt.

A forint 291-ről 293-ig esett az euróval szemben a Fed jegyzőkönyvére.

Az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei jelentős esését szenvedtek el, és az európai piacokat is lefelé mozdította a Fed jegyzőkönyve. A külpiaci hangulatot tovább rontotta, hogy az előzetes februári európai beszerzésimenedzser-indexek a gazdaság lassulásáról tanúskodnak. A Markit intézet szerint az euróövezeti BMI 47,3 pontra csökkent februárban a januári 48,6 pontról, miközben elemzők javulást vártak.

"Csalódás, hogy februárban nőtt a visszaesés üteme, és arra utal, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye az egymást követő negyedik negyedévben is visszaeshet" - értékelt Chris Williamson, a Markit vezető elemzője. Hangsúlyozta, hogy a romló BMI-értékek ellenére az első negyedévi visszaesés 0,2-0,3 százalékos lehet, kisebb az október-decemberi 0,6 százalékos zsugorodásnál.

A gyenge euróövezeti adatra az euró 1,32-es szintre süllyedt a dollárral szemben. Tegnap este még 1,33 felett állt az euró/dollár kurzus, majd a Fed jegyzőkönyvére kezdett el erősödni a zöldhasú.

A francia CAC-40 index 1,5, a német DAX 1,4, az FTST-100 index 1,3 százalékkal értékelődött le.

A BUX-ot leginkább az OTP húzza lefelé. A bankrészvény 2,55 százalékot esett 4 678 forintra. Az OTP esésében az is szerepet játszhat, hogy egyes hírek szerint korlátoznák az MNB-nél a kéthetes betétek maximális állományát.

A Mol 1,4 százalékkal esett, 17 750 forintra. A Richter 1,6 százalékot veszített értékéből, és 34 775 forintra csökkent a papír ára. A Magyar Telekom teljesít a legjobban a vezető részvények közül: a papír stagnálást mutat, vagyis 379 forinton áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.