BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kettészakadt a bankszektor

A hitelintézetek többsége már közzétette eredményeit. Óriási nyereségek és hatalmas veszteségek is vannak a szektorban. A leggyengébb eredményeket még nem közölték a bankok

Sorra közlik tavalyi eredményeiket a hazai hitelintézetek, az eddig közzétett adatok azonban sokkal jobbak, mint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által publikált szektorális adat. A felügyelet 160,6 milliárd forintos adózás utáni veszteséget számolt a részvénytársasági formában működő hitelintézeteknél, a nagybankok által eddig publikált beszámolókban azonban összesítve több mint 26 milliárd forintos nyereség szerepel. Úgy tűnik tehát, a legnagyobb veszteséget felhalmozó hitelintézetek hagyták a legkésőbbre tavalyi eredményeik publikálását.

Azt már a PSZÁF is leszögezte a tavalyi eredményeket elemző jelentésében, hogy a bankszektor eredményeiben nagyok a különbségek. A veszteséges bankok 306,7 milliárd forintos összes veszteségének 88,4 százaléka a három leginkább veszteséges banknál keletkezett, és a nyereséges intézmények 146,2 milliárd forintos eredményének is több mint kétharmadát három bank érte el.

Utóbbi három között van minden bizonnyal az OTP, amelynek magyarországi operációi, a gyorsjelentésben OTP Core néven jegyzett cégek 94,59 milliárd forintos adózás utáni profitot termeltek. Szintén a tagja lehet a triónak a K$amp;H, amely tavaly 20,5 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el, és jó eséllyel ott van a legnyereségesebb bankok között a Budapest Bank is 10,85 milliárd forintos profitjával.

A nagy vesztesek kilétét egyelőre csak sejteni lehet, mivel közülük még nem publikálta mindegyik az eredményeit. Az MKB Bankról már lehet tudni, hogy 2012-t 89,17 milliárd forintos veszteséggel zárta, ami ugyan jobb lett valamennyivel a 2011-es 109 milliárd forintos mínusznál, de még mindig tetemes. A másik két nagy vesztes között ott lehet a CIB Bank, amelynek tavalyi eredményei még nem publikusak, az anyacég Intesa Sanpaolo viszont éves jelentésében többször is kitér arra, hogy a magyarországi leánynál hatalmas veszteségek keletkeztek.

Az Intesa tavalyi eredményeinek ismertetése során Enrico Cucchiani, a társaság vezérigazgatója azt is elmondta: a tavalyi utolsó negyedévben 279 millió eurónyi, az év végi árfolyamon számolva mintegy 80 milliárd forintnyi veszteség keletkezett a magyarországi banknál. Az eredményeket ismertető prezentációból pedig az is kiderül, a tavalyi adózás előtti veszteség 441 millió, az adózás utáni veszteség pedig 523 millió euró lett a CIB Banknál. Utóbbi mintegy 150 milliárd forintos veszteséget jelent a tavaly év végi árfolyamon számolva.

Kisebb veszteségekről számolt be az FHB és az Erste is a 2012-es évről, az Erste esetében egyébként hatalmas javulás következett be a számokban, hiszen 2011-ben még mínusz 157,6 milliárd forint állt az eredménykimutatás adózott eredmény sorában.

Negatív eredményre lehet számítania Raiffeisen Banknál is, amely a tavalyi első félév végére már több mint 25 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, az anyacég eddigi előzetes eredményeket publikáló jelentéseiben szó esik arról, hogy Magyarországon magas volt a céltartalékolás. A pontos eredményeket azonban a Raiffeisen később közli majd, hiszen az anyacég Raiffeisen International is csak jövő szerdán teszi közzé a tavalyi eredményeit.

A céltartalékon nyertek

A bankokat a különféle adóterhek mellett az is rosszul érinti, hogy folyamatosan csökkennek a bevételeik. A kamateredmények tavaly például tavaly 8,5 százalékkal zsugorodtak, szinte nincs olyan hitelintézet a piacon, amelyik ne tapasztalt volna ezen a téren romlást.

A nem kamateredmény a 2011-essel szemben 2012-ben negatív lett, ezt részben a növekvő különadó, részben a pénzügyi és befektetési szolgáltatások eredményének romlása okozta.

Ami végül javította a bankok eredményét 2012-höz képest, az főleg a kisebb mértékű céltartalékolás volt. 2011-ben még 682 milliárd forintot különítettek el erre a célra, tavaly már csak 142,7 milliárdot.

A nem kamateredmény a 2011-essel szemben 2012-ben negatív lett, ezt részben a növekvő különadó, részben a pénzügyi és befektetési szolgáltatások eredményének romlása okozta.

Ami végül javította a bankok eredményét 2012-höz képest, az főleg a kisebb mértékű céltartalékolás volt. 2011-ben még 682 milliárd forintot különítettek el erre a célra, tavaly már csak 142,7 milliárdot. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.