BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mol: a fő cél a pénzügyi stabilitás

Az előzetes terveknek megfelelően 46 milliárd forint osztalékot fizet a Mol, az idén másfél milliárd dollár szán beruházásokra. Szénhidrogén-termelése 2015-től nőne, finomításában a nagyobb hasznot hozó termékekre összpontosít.

A Mol Nyrt. közgyűlése megszavazta, hogy a csoport 46 milliárd forint osztalékot részvényeseinek, 2012-es tevékenysége után. Az osztalék mértéke a speciális tételek nélküli nettó eredmény 25 százaléka, ezen eredmény nagysága egyébként elmarad a 2011-estől, ismertette a közgyűlésen Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatója, egyben a csoport igazgatóságának elnöke. Igazgatósági tagi pozíciójában a közgyűlés 2013. május 1. és 2018. május 30-ig megerősítette.

A csoport szénhidrogén-termelése 2012-ben csökkent, egyrészt szíriai termelése kiesése, másrészt magyarországi és horvátországi lelőhelyeinek egyre kisebb hozama miatt, ismertette Molnár József vezérigazgató. A Mol az idén napi 110 ezer hordós termelésre számít, 2015-től viszont növekedést remél, erőteljes beruházásai eredményeként. Idei upstream költéseinek mintegy 40 százalékát horvátországi és magyarországi termelés-csökkenésének megállítására, lassítására szánja, Oroszországban és Horvátországban pedig termelése felfuttatására. Igen ígéretes az Irak kurdisztáni területén indított munka és a kazahsztáni tevékenység, utóbbi országban a csoport tavaly új mezőérdekeltséget is szerzett.

Technikai és gazdasági okokból a Mol a nem hagyományos szerkezetben lévő szénhidrogének kinyerésével csak hosszú távon számol.
Az idén összesen másfél milliárd dolláros beruházásra készül a Mol, amit kizárólag saját cash flow-ja terhére kíván megvalósítani. A másfél milliárd 60 százaléka jut a fenti, upstream területre. Az évenként beruházásra költhető összeg átlaga a következő három évben elérheti a kétmilliárd dollárt is, nagysága rugalmasan alakul. A nagyobb CAPEX-et egyebek között a hatékonyságjavító és bevételnövelő program folytatása ígéri.

A CAPEX 40 százaléka a másik fő üzletágat, a downstreamet erősíti. A itt – a finomítás és az értékesítés - területén 2012-t továbbra is túl nagyok voltak a kapacitások Európában, főként a benzinpiacon. Dízelből tartósnak ígérkezik a hiány. A Mol várakozásai szerint a finomítói árrések rosszabbak lesznek, mint tavaly, ezért folytatni kell a tavaly 150 millió dollárt eredményezett, az idén pedig 250 millió dollárban meghatározott költségcsökkentő és bevételnövelő programot. A régiós versenyelőny megtartása érdekében a Mol tovább fejleszti kiskereskedelmi hálózatát, és a nyereségesebb termékek növelésére törekszik, elsősorban a rijekai finomítóban, és a hazai butadién extrakciós üzemben.

A csoport szintű hatékonyságjavítás 500-550 millió dollár Mosonyi György, a Mol felügyelő-bizottságának elnöke szerint. Mint hangsúlyozta, a Mol fő terve az idén is az, hogy megőrizze pénzügyi stabilitását.
Részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.