BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csányi: Pénz lenne a hitelezéshez

Az alacsony kamatszint általában rontja egy bank jövedelmezőségét, de ezt ellensúlyozhatja, ha nő a gazdaság, és élénkül a hitelek iránti kereslet – nyilatkozta lapunknak Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója

– A Magyar Nemzeti Bank új vezetéséről mi a véleménye?
– Azt gondolom, hogy egy valóban a gazdaság élénkítését is szem előtt tartó jegybanki politika kialakítása kezd kirajzolódni, amit mindenképpen hasznosnak tartok. Azt gondolom, hogy az ország nem csak egy konzervatív monetáris politikával juthat előre, ami a forint értékállóságát jelenti, hanem ugyanúgy nagyon fontos az ország szempontjából, hogy a reálgazdaság is növekedjen.

Az, hogy csökken az alapkamat, hogyan hat az OTP jövedelmezőségére?
– Általában a kamatcsökkenés a bankok jövedelmezőségét negatívan befolyásolja, ezt viszont bőven ellensúlyozhatja a gazdasági növekedés és a nagyobb hitelkereslet, mert bár az elmúlt években egyre növekvő mértékben hiteleztünk, szerettünk volna még aktívabbak lenni, ennek a gátja a hitelképes és hitelt felvenni szándékozó ügyfelek hiánya volt.

– Az idén mennyi hitelt szeretnének kihelyezni?
– Nem hozunk nyilvánosságra konkrét számokat. A növekedési hitelprogram során rajtunk keresztül juttatott forrást meg kívánjuk duplázni, legalább 350 milliárd forintnyi forint folyószámlahitel kibocsátására teszünk ajánlatot, bevezetjük a vállalati faktoring üzletágat, ahol 200 milliárd forintot szeretnénk kihelyezni. Igazából semmilyen gátja nincs az OTP-nél sem likviditási, sem tőke szempontjából annak, hogy növeljük a hitelek mennyiségét mind a lakossági, mind a vállalati ügyfélkörben. Itt a hitelt felvenni szándékozó ügyfelek száma és a hitelképességük szabhat gátat bankunk hitelezési aktivitásának.

– A lakossági jelzáloghitelezés mikor lendülhet fel?
– Látunk már érdeklődést az otthonteremtő hitelprogram iránt főleg azok részéről, akik a lakás-takarékpénztári lehetőségeket is kihasználják, ők elég komoly támogatáshoz tudnak jutni. Emellett a forintkamatok csökkenése is növeli az érdeklődést a hitelek iránt.

Névjegy

Dr. Csányi Sándor (60) 1974-ben a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán üzemgazdász, 1980-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdász diplomát szerzett. Az egyetem után a Pénzügyminisztérium Bevételi Főigazgatóságán, illetve a Pénzügyminisztérium Titkárságán dolgozott, majd 1983-tól 1986-ig osztályvezető volt a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztériumban. 1986-tól 1989-ig a Magyar Hitel Bank Rt.-nél főosztályvezető. A K&H Bank vezérigazgató-helyettese 1989 és 1992 között. 1992-től az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Tagja a MasterCard európai igazgatóságának, valamint alelnöke a Mol Nyrt. igazgatóságának és társelnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ), 2011 áprilisáig tagja a Magyar Bankszövetség elnökségének. Az MLSZ elnöke 2010. július óta.

Tagja a MasterCard európai igazgatóságának, valamint alelnöke a Mol Nyrt. igazgatóságának és társelnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ), 2011 áprilisáig tagja a Magyar Bankszövetség elnökségének. Az MLSZ elnöke 2010. július óta. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.