BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felcsuti Péter: Jó pár év kínlódás előtt áll a magyar gazdaság

A magyar gazdaság további nehéz évek elé néz, és a növekedés beindításához reálgazdasági és gazdaságpolitikai fordulatra van szükség - mondták korábbi banki vezetők a Portfolio.hu Hitelezés 2013 című konferenciáján, szerdán Budapesten.

Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi alelnöke úgy fogalmazott: a reálgazdasági kilátásokat illetően kell pozitív fordulat a magyar gazdaság növekedéséhez. Emlékeztetett: a beruházási ráta 2005 óta jelentősen elmarad a régiós országokban tapasztalt szintektől. A korábbi 22-24 százalékos GDP-arányos beruházási ráta mára 16 százalék alá süllyedt, amely már az amortizációt is alig pótolja, így a termelési kapacitások is visszaesnek - tette hozzá.

A közgazdász, akinek március végén járt le hatéves alelnöki megbízatása a jegybanknál, elmondta: nagy tehertétel a magyar gazdaságnak a bankok portfolióleépítése is. Ez a folyamat már előrehaladott állapotban van, de van még némi tér az eszközleépítés, a negatív nettó hiteláramlás előtt - tette hozzá.

Karvalits Ferenc szerint Magyarország régiós versenyképessége szempontjából jelentős probléma még az alacsony bér-versenyképesség is. A kétezres évek béremelése csökkentette Magyarország bér-versenyképességét, de 2010-re a reálbérek csökkenésének hatására enyhült a korábban felhalmozott feszültség. A tavalyi minimálbéremeléssel ugyanakkor újabb lökést kapott ez a probléma - tette hozzá.

Felcsuti Péter, a Bankszövetség korábbi elnöke szerint még jó pár év "kínlódó, izzadságos, nehéz időszak" előtt áll a bankszektor és a magyar gazdaság is. Mint mondta, gazdaságpolitikai fordulat nem, csak retorikai fordulat történt az elmúlt években, s valódi gazdaságpolitikai fordulat esetén is csak többéves kibontakozás eredményeként lehet jelentős fellendülésre számítani.

A bankár szerint "rettenetes feszültség" van a bankok magyarországi leányai és központi vezetése között. Kifejtette: a magyar leánybankok szeretnének több kockázatot vállalni, többet hitelezni, hiszen a bevételtömeget így lehet növelni. Az anyabankok ezzel szemben több korláttal szembesülnek, nemcsak Magyarországon, a régióban, de a hazai piacokon is. "Az anyabankok prioritási listájának legalján szerepel Magyarország" - tette hozzá.

Felcsuti Péter szerint a jegybank által bejelentett hitelélénkítési program, és az ehhez hasonló konstrukciók hatására még "nem lesz virágzó hitelpiac" Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.