BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási kereslet mellett a tervezettnél több kötvényt adott el az ÁKK

Jelentős hozamcsökkenéssel a másfélszeresét értékesítette a meghirdetett összegnek 3, 5 és 10 éves kötvényekből az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

A megszokott 20 milliárd forint értékben meghirdetett 16/D jelű hároméves kötvényre csaknem négyszeres túljegyzéssel 75,750 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók. Az ÁKK ebből a meghirdetettnél 10 milliárd forinttal nagyobb összegben fogadott el és 30 milliárd forintért értékesítette a papírt az előzőnél 22 bázisponttal alacsonyabb, 4,37 százalékos átlaghozammal, 5 bázisponttal a 3 éves lejárat 4,42 százalékos szerdai másodpiaci referencia hozama alatt.

A 18/A jelű ötéves kötvényt közel ötszörös túljegyzés fogadta, a 15 milliárd forintos meghirdetett összegre 70,979 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók. Az ÁKK ebből a kötvényből is a meghirdetett összeg másfélszeresét értékesítette jelentős hozamcsökkenéssel. Az aukción 4,49 százalékos átlaghozam alakult ki, 36 bázisponttal az előző aukció átlaghozama és 9 bázisponttal az ötéves lejárat 4,58 százalékos szerdai másodpiaci referencia hozama alatt.

A 23/A jelű 10 éves lejáratú kötvényt szintén közel ötszörös túljegyzésre a meghirdetett 10 milliárd forint másfélszereséért értékesítette az ÁKK. A 47,910 milliárd forint ajánlatból 15 milliárd forintot fogadott el az ÁKK az előző aukciónál 36 bázisponttal alacsonyabb, 4,85 százalékos átlaghozamon, ami 13 bázisponttal marad el a 10 éves lejárat 4,97 százalékos szerdai másodpiaci referencia hozamától.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.