BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a forint a káprázatos magyar GDP-számok után

A forint meredeken erősödött a vezető devizákkal szemben, miután a vártnál jobb GDP-adat érkezett.

Az euróval szemben 291,5-ig erősödött a forint délelőtt a reggeli 294,5-ös árfolyamról. A hazai deviza azután kezdett erősödni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a vártnál jobb GDP-adatokat közölt.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 0,9 százalékkal esett a GDP nyers adatok alapján az előző év azonos időszakához képest az első negyedben, miközben elemzők 1,2 százalékos zsugorodást prognosztizáltak. Szezonálisan kiigazítva és naptárhatástól megtisztítva azonban csak 0,3 százalékkal esett vissza a GDP, és Negyedéves alapon 0,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

„Negyedéves alapon a magyar gazdaság teljesítménye kiemelkedő (0,7 százalékkal nőtt a GDP) európai viszonylatban” – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. A német GDP 0,1 százalékkal nőtt, a francia 0,2 százalékkal csökkent, a várakozásokat messze alulmúlva 0,9 százalékkal zuhant a cseh GDP, mindössze 0,1 százalékkal nőtt a lengyel, 0,3 százalékkal a szlovák, 0,5 százalékkal a román GDP.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.