BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nemzetközi hangulat küldi erősebb szintekre a forintot

A forint tegnap összességében nem mutatott nagy eltérést a reggeli értékekhez képest, mivel nap végére kissé elfáradt a magyar fizetőeszköz. Ma reggel azonban egyértelmű erősödést lehet tapasztalni. Reggel 295 forint alatt is járt az euró kurzusa, ami bő egyhetes csúcs – írják az Erste elemzői.

Javult ma reggelre a nemzetközi hangulat, ami jót tett a magyar fizetőeszköznek (is). Ma reggel a korona és a lej is erősödik, a zloty azonban inkább tegnap mutatott erőt, ma egyelőre nem tud számottevően izmosodni. A forintot fundamentális oldalról egyébként erősíti a ma reggel megjelent, vártnál jobb folyó fizetési mérleg adat, de az adatnak reggel nem volt azonnali pozitív hatása. A csökkenő alapkamat és a várhatóan továbbra is fennmaradó nemzetközi hangulati hullámzás miatt a következő hónapokban a jelenlegi szintekről már nem várjuk igazán a forint erősödését. Nagy kilengésekre azonban érdemes felkészülni.

Az ÁKK tegnap jelentős hozamcsökkenést mért: az éven túli lejáratoknál 22-33 bázisponttal estek a hozamok. A tegnapi kötvényaukciókon a 3 éves papírnál ugyan a tervezettnél kevesebb forrást vont be az adósságkezelő, de a többi lejáratnál (5-10 év) sikerült a terv felett értékesíteni. A javuló nemzetközi hangulatban a forint állampapírpiac is erősödni tud a jelek szerint.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyam az 1,3-as szintről visszapattant, majd visszatesztelte a 200 napos mozgóátlagot. Továbbra is ennek környékén kereskednek a devizapárral, 1,3070-es árfolyam mellett. Folytatódott az emelkedés a tengerentúli börzéken (Dow 0,76 százalék, Nasdaq 0,76 százalék, S&P500 0,61 százalék). Az európai börzék is erős hegymenetben voltak tegnap (FTSE100 1,26 százalék, DAX 0,63 százalék, CAC40 0,97 százalék). Ázsiában a kedvező japán makroadatok és a gyengülő jen hatására a Nikkei index kilőtt, és 3,67 százalékot emelkedett a reggeli órákban. A Hang Seng és a Shanghai index is erősödött, az előbbi 1,23 százalékot, míg utóbbi 0,67 százalékot nőtt. Az árupiacon az arany árfolyama továbbra is csökkenő trendben mozog, és ma reggel 1.181 dolláros mélyponttal beesett az 1.200 dolláros támaszszint alá is, onnan azonban emelkedésnek indult, és jelenleg ismételten a szint fölött, 1.210 dolláron kereskednek vele. Még egy emelkedő napot tudhat maga mögött az olaj árfolyama, már 97,12 dollár a WTI típusú olaj ára. Az emelkedés hátterében elsősorban a javuló növekedési kilátások állnak Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az MNB ma reggeli közleménye szerint a folyó fizetési mérlegben 549 millió eurót kitevő többlet keletkezett az idei év első negyedévében. Az szám jóval magasabb lett az általunk várt 184 millió eurónál. A külkereskedelmi mérlegen 1,11 Mrd eurós többletet regisztráltak, szemben az általunk várt 877 millió euróval. E közben a jövedelmek mérlegsor deficitje elmaradt a várttól, hiszen „csak” 1,27 milliárd eurós mínuszt mutatott ez a mérlegsor január-márciusban. A tőkemérleg soron 562 millió eurós szufficit mutatkozott, így a nettó finanszírozási képességünk (azaz a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összege) elérte az 1,11 Mrd eurót az első negyedévben, ami a szezonális hatások kiszűrésével a GDP 5,3 százalékának felel meg, ami megegyezik az előző negyedév adatával. A külső egyensúlyi pozíciónkat illetően tehát nem változott az kép, folytatódott az adósság leépülésének folyamata. E közben a reálgazdaság teljesítménye visszafogott maradt.

Az USA-ban a New-York-i Fed elnöke azt nyilatkozta tegnap, hogy az eszközvásárlási program emeléséről illetve csökkentéséről is dönthet a jegybank a gazdasági kilátások függvényében, és nem a naptár befolyásolja a döntéseket. A Fed kormányzója, Jerome Powell is hasonlóan vélekedett.

Az USA-beli friss munkanélküli segélykérelmek száma múlt héten 9 ezerrel, 346 ezerre csökkent, ami megfelelt a várakozásoknak. A személyi kiadások 0,3 százalékkal bővültek májusban, ami szintén megfelelt a várakozásoknak.

A német munkanélküliségi ráta pozitív meglepetést okozott, a várt 6,9 százalék helyett 6,8 százalék lett júniusban.

Ma számos makroadat jelent meg Japánban, melyek összességében pozitív képet festettek a gazdaságról. A PMI értéke 51,5 pontról 52,3 pontra emelkedett, a munkanélküliség maradt 4,1 százalékon. A kiskereskedelmi forgalom év/év alapon 0,8 százalékkal növekedett, az infláció pedig a vártnál magasabb, -0,3 százalék lett. Az ipari termelés az előző hónaphoz képest 2 százalékkal emelkedett a várt 0,2 százalékos növekedés helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.