BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő hozamemelkedés a magyar kötvénypiacon

Folytatódott a hozamok emelkedése a másodlagos állampapír-piacon – derült ki az Államadósság Kezelő Központ adataiból. A hosszabb lejáratokon 43-45 bázispontos emelkedést alakult ki.

Tovább emelkedtek az állampapírtok hozamszintjei a másodlagos kötvénypiacon. A kötvények hozama gyakorlatilag két hete növekszik, kisebb megszakításokkal.

A feltörekvő piaci eszközök folyamatosan veszítenek értékükből, mert a piac úgy véli, hogy az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve csökkeni, majd megszünteti a mennyiségi könnyítést (QE3).

A forint ma másfél hónapos mélyponton járt az euróval szemben: a jegyzés a 300-as szint felett is megfordult, majd később visszakapaszkodott a lélektani határ alá a hazai deviza. A forinteszközök vonzerejét csökkeni, hogy a Magyar Nemzeti Bank 10 hónapja folyamatosan csökkeni az irányadó kamatszintet, és szakértők szerint további kamatvágásokra lehet számítani.

Az infláció a KSH mai adatközlése szerint 1,8 százalék volt májusban, amire az április 1,7-ről emelkedett. Az infláció tehát jóval az MNB 3 százalékos célja alatt van, és várhatóan középtávon sem haladja meg a 3 százalékos szintet. A kamatvágásoknak a forint nagyobb esése vagy a kötvényhozamok további emelkedése szabhat gátat.

Az ÁKK adatai szerint a három hónapos kincstárjegyek referenciahozama 13 bázisponttal, 4,33 százalékra emelkedett, a 6 hónapos jegyek hozama 23 bázisponttal, 4,38 százalékra ugrott, az 1 éves papíroké ugyanakkor csak 2 bázisponttal, 4,42 százalékra emelkedett.

A 3 éves kötvények referenciahozama 38 bázisponttal, 5,29 százalékra nőtt, az 5 éves papíroké 43 bázisponttal, 5,8 százalékra emelkedett. A 10 éves magyar állampapírok hozama 45 bázisponttal, 6,38 százalékra ugrott.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.