BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil maradt a forint

Megtartotta tegnap a nap elején szerzett előnyét a forint, az euró kurzusa 297 körül hullámzott tegnap a nap legnagyobb részében, és ma reggel is nagyjából itt található a kurzus – írják az Erste elemzői.

Tegnap a reggeli erősödést követően nem volt nagyobb mozgás a forintban. Az MNB kamatdöntésére nem volt semmiféle reakció az árfolyamban, mivel a vágás várható volt (a közlemény pedig a korábbiakhoz képest óvatosabb hangot ütött meg). A nemzetközi hangulati változások továbbra is erősen befolyásolhatják a forint kurzusát, a nagy kilengések továbbra is jellemzőek maradhatnak.

A napok óta tartó hozamemelkedés után tegnap a hozamok csökkenését regisztrálta az adósságkezelő. Az ÁKK adatai szerint 10-26 bázisponttal csökkentek a hozamok a referenciagörbe mentén. Az egy év, vagy azon belüli hozamok csökkenése nagyjából megegyezett a hosszabb hozamok esésével (kivéve a 3-5 éves lejáratokét, ahol erőteljesebb volt valamivel a hozamok csökkenése).

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyama továbbra is a 200 napos mozgóátlagon billeg 1,3074-es szint környékén. A további dollárerősödéshez fontos technikai szintek leküzdése kellene. Tegnap a jó makrogazdasági adatok, valamint a Fed kormányzók korábbi pozitív nyilatkozatai javították a hangulatot a tengerentúlon (Dow Jones:+0,69 százalék; Nasdaq: +0,82 százalék; S&P500: +0,95 százalék). Ma két Fed kormányzót, a Dallasit és a Richmondit hallgatja meg a pénzügyi szolgáltatások bizottsága, de valószínűleg ennek nem lesz nagy hatása a piacra. Európában ma az EKB elnöke, Draghi fog Párizsban beszédet mondani, miközben az EU pénzügyminiszterei fognak ülésezni Brüsszelben a bankok szabályozásáról.

Ázsiában kissé enyhültek a feszültségek a kínai likviditási helyzettel kapcsolatban. A Nikkei 1,04 százalékot, a Shanghai index 0,895 százalékot csökkent, a Hang Seng 1,45 százalékot emelkedett. A likviditási feszültség enyhüléséhez hozzájárult, hogy a kínai jegybank kijelentette: ésszerű határokon belül tartják majd a bankközi kamatlábat. A nyersanyagpiaci lejtmenet folytatódni látszik: a WTI 94,4 dolláron állt ma reggel, 1 dollárral a tegnapi záróérték alatt, míg az arany 1.250 dollárig csökkent unciánként. A WTI eséséhez hozzájárult a három évtizedes csúcson álló USA készletvárakozás, az arany esetében pedig a piac 1100 dollárra várja az árfolyamot. Az európai határidők a pozitív, míg amerikai társaik a negatív tartományban tartózkodnak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A Magyar Nemzeti Bank tegnap nem okozott meglepetést, és 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát. A 4,25 százalékon álló alapkamat azonban várhatóan már nem fog sokkal tovább csökkenni. Az MNB közleménye is elismeri, hogy a globális befektetői hangulat korlátozhatja a monetáris politika mozgásterét, bár a reálgazdasági helyzet még okot adhat további enyhítésre. Az MNB új előrejelzése szerint idén 0,6 százalékkal fog nőni a gazdaság (mi 0,2 százalékot várunk), míg az infláció 2,1 százalékos lehet (mi 2,3 százalékot várunk). 2014-ben az MNB 1,7 százalékról 1,5 százalékra csökkentette a GDP várakozását (mi 1,2 százalékot látunk), az inflációs előrejelzést 2,8 százalékról 3,2 százalékra emelte (a mi várakozásunk 3,3 százalék). Júliusban 4 százalékra csökkenhet az alapkamat, de ezt követően további vágást nem várunk.

Az USA-ban a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya 3,6 százalékkal emelkedett a várt 3 százalékkal szemben. Az S&P/Case-Shiller házárindex értéke 152,4 pontra emelkedett áprilisban a korábbi 148,7 pontról. A júniusi fogyasztói bizalom is sokkal jobb lett a várakozásoknál, hiszen 81,4 lett a várt 75,1 pont helyett. Az új lakásépítések adata szerint 476 ezer új lakást értékesítettek májusban a várt 460 ezer helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.