BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BUX áttörheti a 19 750 pontnál levő lokális maximumot

Szép emelkedést produkáltak múlthéten a börzék. A BUX-ban hasonló módon beleadtak a magyar piacba, mint a DAX esetében a lokális minimum áttörése előtt. Így még a távolban levő olyan embereket sem lepte meg a beadás utáni emelkedés, akik esetleg nem tudtak a grafikonokra nézni, de az árakat tessék-lássék követni tudták – írják az Erste elemzői.

Ma ránézve a grafikonra és a technikai indikátorokra, jó esélyt látunk arra, hogy a BUX áttöri a 19.750 pontnál levő lokális maximumot. A DAX-ra tekintve pedig az index a 8.286 pontnál levő szintet veheti célba. Így a BUX-ban ma 200 pont körüli, míg a DAX esetében 70 pont körüli emelkedés néz ki, miközben az USA-ban újabb csúcsok dőlhetnek meg, ha igazunk van.

USA:

- Pénteken záráshoz közeledve meglódultak felfelé a vezető tengerentúli indexek, és újabb történelmi záró csúcsot állítottak be.
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének júliusi, előzetes értéke 83,9 pontra csökkent a legutóbbi 84,1 pontról. Ez az adat gyengébb a várt 84,7 pontnál.
- Péntek délután publikálta negyedéves számait a JPMorgan. A pénzügyi társaság második negyedéves profitja 6,5 milliárd dollár volt, ami részvényenként 1,6 dollárt jelent. A tavalyi második negyedében 4,9 milliárd dollárt vagyis részvényenként 1,21 dollárt jelentett a társaság. A mostani adat az elemzők által várt 1,44 dollárnál is jobb. Az árbevétel 22,18 milliárdról 25,21 milliárd dollárra bővült, miközben az elemzők 24,97 milliárd dollárt vártak.
- A Wells Fargo is pénteken jelentett, a negyedéves profit 98 centre nőtt a korábbi 82 centről, ami felülmúlja a 93 centes elemzői várakozást. Az árbevétel 21,38 milliárd dollár volt, ami jobb a 21,18 milliárd dolláros várakozásnál.
- Ma délután 14 órakor a Citigroup publikálja második negyedéves gyorsjelentését.
- Délután 14:30-kor a New-Yorki feldolgozóipari index júliusi értékét publikálják.

Európa:

- Vegyesen mozogtak a vezető nyugat-európai indexek (FTSE100 0,02%, DAX 0,66%, CAC40 -0,36%).
- A Fitch Ratings péntek este leminősítette Franciaországot, a korábbi „AAA” besorolást „AA+” kategóriába csökkentette, az állam magas eladósodottsága miatt.

Olaj, arany:

- Ma reggel változatlanul 106 dollár körül mozgott az amerikai WTI ára, ami nem jelent érdemi változást a pénteki záróárhoz képest. A gyenge dollár, közel-keleti feszültség és a csökkenő amerikai nyersolajkészletek együtt okozták az elmúlt két hét közel kétszámjegyű emelkedését. Az arany 1.288 dollár körül állt, ami négy dollárral van a pénteki záróár felett. Az elmúlt napokban nagyobb érdeklődés tapasztalható a fedezeti alapok részéről az arany iránt, főleg, hogy csökkent a félelem, hogy a FED hamarosan vágja a likviditást.

Devizák:

- A forint pénteken is tovább folytatta az erősödő trendet. Az árfolyam 292,46-ról 291,95-re csökkent és ezzel épphogy csak, de benézett a 200 napos mozgóátlag alá.
- A csütörtöki meredek EUR/USD emelkedés után pénteken némileg korrigált a devizapár árfolyama. Az 1,3097-es értékről 1,3067-ig jött vissza az árfolyam és ezzel, hasonlóan a forinthoz a 200 napos mozgóátlagra érkezett meg.

Távol-Kelet:

- A Shanghai index 1,01%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,14%-ot, a Nikkei 0,23%-ot emelkedett.
- A kínai gazdaság a második negyedévben az előző negyedévi 7,7%-ról 7,5%-ra csökkent, összhangban az elemzői várakozásokkal.
- A júniusi ipari termelés a várt 9,1%-tól némileg elmaradt és mindössze 8,9%-os növekedést tudott felmutatni.
- Az indiai júniusi infláció 4,86% lett, szemben a 4,94%-os várakozással.

Határidős piacok: Emelkednek a határidős piacok a reggeli órákban.

Vállalati hírek

- A budapesti bíróság úgy döntött, hogy megszünteti a csődvédelmet az E-Star-ral szemben a kötvénytulajdonokkal való korábbi megegyezés ellenére. Az E-Star fellebezhet a döntés ellen és talán elkerülheti a felszámolást, de a felszámolás esélye megnőtt. A részvényárfolyam negatívan reagált a hírre pénteken.

- Az FHB pénteken a piac zárása előtt és a néhány hónappal korábbi bejelentéseknek megfelelően 65,38%-os részesedést szerzett a Díjbeszedő Holding Zrt- ben 4,2 milliárd forintért. A vételár több részletben kerül megfizetésre. Az első 3,4 milliárdos részletet valószínűleg szeptemberben fogja megfizetni az FHB, a következő részleteket pedig 2015-ben és 2016-ban a Díjbeszedő teljesítményétől függően. Ezzel egy időben az FHB és a Magyar Posta (MP) tárgyalásokat kezdett a Díjbeszedő kisebbségi részesedéséről. Az FHB és a MP stratégia együttműködésre törekszik. A szövetség részeként az FHB 50%-os részesedést kap a Magyar Posta Befektetési szolgáltatójában, a Díjnet 24%-os részesedéséért és jelenértékben 150 millió forint értékű összegért, melyet a következő években fog kifizetni a postának.

- A tranzakció pozitívnak tűnik, de több információ szükséges az ügylet értékeléséhez. Feltételezésünk szerint az erős kooperáció az FHB és a faktoring üzletág között segíti az FHB-t a nem-teljesítő eszközeinek egy részének értékesítésében és növeli a likviditást is. Másfelől a tranzakció közel 1 százalékponttal, 13,4%-ra csökkenti a tőke megfelelési mutatót. Összességében a részvény enyhe emelkedést mutatott pénteken a hírre.

- Péntek délután tette közzé előzetes eredményét a Daimler, ami meghaladta a várakozásokat, aminek hatására több mint 5%-ot emelkedett az árfolyam. A vállalat 29,7 milliárd eurós árbevételről szemben a 29,4 milliárd eurós előrejelzéssel és 5,2 milliárdos EBIT eredményről számolt be, szemben a várt 3,31 milliárd euróval. Egy évvel ezelőtt 2,24 milliárd eurós EBIT eredményt ért el a vállalat. Egyszeri költségként összesen 102 millió euró merült fel, a busz és a teherautó üzletág átalakítása kapcsán és a korábbi közleményeknek megfelelően 3,2 milliárd eurós egyszeri bevétele keletkezett az EADS értékesítéséből. A közleményből kiderült, hogy az eredmény megegyezett a vállalat belső várakozásával, előrejelzésük szerint a második félévben tovább folytatódhat az EBIT növekedése és nem változtattak a korábbi célkitűzésen. Végleges negyedéves eredményét a részletes adatokkal július 24-én fogja publikálni a Daimler.

- A Thyssenkrupp 191 lift és 155 mozgólépcsőre szóló megbízást nyert Törökországban, ami Isztambul európai és ázsiai részét összekötő 13,6 kilométer hosszú metrófejlesztéshez kötődik, melyet októberben fognak átadni.

- -A Total közzétette, hogy a finomítói marzs a második negyedévben hordónként 102,4 dollár volt, szemben az előző negyedévi 112,6 dollárral és az egy évvel korábbi 108,3 dollárral.

- A Lufthansa Technik 7 éves bérleti szerződést írt alá a Budapest Airportal, melynek keretében további 2000 négyzetméternyi raktárhelységet fog bérelni. A szerződésben 5 éves meghosszabbítási opció is szerepel. Az ügyfelek között a Lufthansa és a Germanwings mellett a WizzAir is szerepel.

- Az ArcelorMittal elárulta, hogy bezár néhány európai egységet nyári karbantartás céljából. Július 15 és augusztus 11 között. Ugyanakkor nem árulta el, hogy mely gyárakban állítja le a termelést. Különben a cég 15 termelő egységgel rendelkezik Európában összesen hat országban. Ugyan a hír enyhén negatív, de mivel a kapacitások mostanában alacsony kihasználtsággal rendelkeznek, ezért szerintünk a tervezett célszámokat nem feltétlenül érintik a leállások. Ezért árfolyamhatásra sem számítunk a hír kapcsán.

- Nagy emelkedésbe kezdett ma a Commerzbank, miután megjelent a hír, hogy a német állam értékesítené a Commerzbankban meglévő 17%-os állami részesedést, amihez a válság alatt a Soffin jutott. Médiaértesülések szerint a UBS számára is felajánlották a Commerzbank 17%-os részesedését. A híreket sem a Commerzbank sem a UBS nem kommentálta. A német pénzügymisztérium mindössze annyit közölt, hogy céljuk eddig is az volt, hogy minél rövidebb időre szorítsa le a stabilizációs intézkedések időtartalmát. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.