BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fedre figyel a világ

Habár a harmadik negyedévben - főként a fejlett gazdaságokban - a növekedési trend lesz jellemző, a piacok mégis csupán a Fed várható szigorítására figyelnek, így folytatódhat a részvényárfolyamok korrekciója – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az idei évet május közepéig kedvező befektetői hangulat jellemezte, ezt követően azonban korrekció bontakozott ki a fejlett és a feltörekvő részvénypiacokon egyaránt. „A Fed által eddig a piacokra juttatott „olcsó pénz” tervezett kivonása a tőzsdéken elindította azt az árfolyamesést, amit hónapok óta vártunk, és ami miatt az előző negyedéves ajánlásunkban a részvénypiaci profitok realizálását javasoltuk. Ami a folytatást illeti, egyértelműen a növekedési trend jellemző, főként a fejlett gazdaságokat illetően: az USA-ból érkező makrogazdasági adatok alapvetően kedvezőek, a foglalkoztatásban és a lakáspiacon is jelentős javulás történt, az eurózóna gazdasága az év második felében várhatóan bővülni kezd, Japán növekedési kilátásai pedig jelentősen javultak az ösztönző fiskális és monetáris politika hatására. A piacok azonban az egyre biztatóbb makrohírek helyett mégis csupán a Fed felől érkező kommunikációra és a pénznyomtatás várható mértékére figyelnek. Az előttünk álló negyedévben így döntően az amerikai jegybanki politika fogja meghatározni a piacok mozgását” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az ma már nem kérdéses, hogy szigorításba kezd a Fed, az intézkedések és azok időzítése azonban még nem egyértelmű. A Fed hangsúlyozta, hogy csak akkor tesz a szigorítás irányába lépéseket, ha a gazdaság már nem igényli tovább a pénzügyi élénkítést, így a jelenleg valószínűsíthető forgatókönyv szerint idén még nem állítják le a likviditásbővítést, csupán csökkentik a kötvényvásárlás mértékét, az első kamatemelés pedig legkorábban 2015-ben történhet, a piac mégis megijedt. „Ennek oka, hogy a válság óta a gyengébb növekedési adatokra a Fed élénkítéssel reagált, ami a tőkepiacon az árfolyamok emelkedését eredményezte. Az eddig megszokott jegybanki beavatkozás leállításával viszont most visszatérünk a „normál” kerékvágásba, azaz a jobb növekedési adatok emelhetik a tőkepiaci árfolyamokat, hiszen ezek jelentenek nagyobb várható keresletet, vállalati profitokat. Így ami most történik, az nem más, mint egy kottaváltás: a karmester, azaz a jegybank már az új kotta, azaz a kedvező növekedési kilátások szerint irányít, miközben a piac még a régi, válságban megszokott kotta szerint muzsikál” – magyarázta Horváth István.

„Az átálláshoz, úgy tűnik, időre van szüksége a piacnak, így amíg a befektetők ismét hozzászoknak ahhoz, hogy a tényleges gazdasági folyamatokat figyeljék, addig folytatódhat a részvényárfolyamok korrekciója” – mondta a befektetési szakember.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.