BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A figyelmetlen bankárokat a börtön veszélye fenyegeti

Nagy-Britanniában a jövőben nem fordulhat elő olyan jelenség, hogy vezető bankok milliókat játszanak el és azért nem lehet őket perbe fogni. A figyelmetlen bankárokat a jövőben börtönbüntetés veszélye fenyegetheti.

George Osborne brit pénzügminiszter is támogatja azt a bizottsági javaslatot, amely a bankválság következményeit dolgozta fel. A grémiumot a libor bankkamatláb manipulálása miatt kirobbant botrány után tavaly hozták létre és a vonatkozó törvényeket ősszel terjesztik be. Osborne és Vince Cable gazdasági miniszter szerint "néhány bankár magatartása ártott a százezreket foglalkoztató egész iparág tekintélyének, amely nagy fontossággal bir gazdasági sikerünk szempontjából".

"A kormány el van szánva arra, hogy emelje a bankszektor színvonalát, és erősebb, biztonságosabb bankrendszert teremtsen" - tette hozzá Osborne. Létrehozzák a "figyelmetlen aszociális magatartás" elnevezésű bűncselekmény fogalmát a magas poziciókban lévő bankárok számára, és akit ebben bűnösnek találnak, azt szabadságvesztés veszélye fenyegeti.

Ezen kívül a bankárok bónuszainak kifizetését akár tíz évre is elhalaszthatják annak érdekében, hogy megakadályozható legyen a túlságosan kockázatos magatartás, és a javadalmazás ténylegesen jobban igazodjon a sikerhez. A bónuszoknál azt is rögzítik, hogy ezeket akár száz százalékban vissza kell fizetni, ha a bankokat az államnak kell megmentenie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.