BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hazai börze tovább szárnyalt

A hazai börze tegnap tovább szárnyalt, a BUX múlt hét vége óta töretlenül emelkedik. A következő ellenállást a 19.880 pontos lokális maximum jelenti, amelynek áttörésével több, mint egy éve nem látott magasságba kapaszkodna az index, és célba vehetné a 20.000 pontos lélektani szintet. E felett már közel két éve nem járt a magyar piac – írják az Erste elemzői.

Ma a Richter lesz a figyelem középpontjában a részvényfelaprózás kapcsán. A nyugat-európai és tengerentúli börzéken nyugodt kereskedés zajlott, a piacok gyakorlatilag zárásig oldalaztak. A dollár azonban nagyot gyengült Bernanke beszéde után, aki azt mondta, hogy a laza monetáris kondíciók még hosszú ideig fennmaradhatnak, és az eszközvásárlási programot sem szünteti meg a Fed jövő év közepe előtt. A mai kereskedésben további emelkedésre számítunk, a BUX mellett a nyugat-európai börzék is felfelé vehetik az irányt a tegnapi oldalazás után.

USA:
- Minimális elmozdulás mellett zajlott a kereskedés tegnap az amerikai börzéken (Dow -0,05%, Nasdaq 0,48%, S&P500 0,04%)
- Tegnap látott napvilágot a legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyve. Az ülésen részt vevő 19 tag fele gondolta azt, hogy a jegybanknak még az év vége előtt abba kellene hagynia az eszközvásárlásokat. A többi tag úgy véli, hogy jövőre is folytatni kellene a programot. A jegybankárok pozitívan ítélik meg a program gazdasági hatását, szerintük az előnyök felülmúlták a költségeket.
- Ben Bernanke jegybankelnök úgy fogalmazott tegnap, hogy a jegybank nem siet a kamatemeléssel, akkor sem, ha a munkanélküliségi ráta jelentősen csökken. A jegybankelnök a 6,5%-os munkanélküliségi rátát emelte ki, aminek elérése után jöhet az első kamatemelés, bár nem automatikusan fogja növelni a rátát a jegybank. Bernanke azt is mondta, hogy a kamatemelés és az eszközvásárlási program között különbséget tesz, és az utóbbit még idén elkezdheti csökkenteni a jegybank, jövő év közepére pedig teljesen le is állíthatja azt.
- Ma a szokásos heti munkanélküliségi kérelmeket publikálják.

Európa:
- Nem volt nagy elmozdulás a nyugat-európai börzéken sem (FTSE100 -0,12%, DAX 0,1%, CAC40 -0,07%).

Olaj, arany:
- A Fed jegyzőkönyv hatására nagyot ugrott az arany árfolyama, és az 1.250 dolláros szint közeléből egészen 1.293 dollárig emelkedett.
- Hasonlóan nagyot emelkedett a WTI típusú olaj árfolyama a vártnál gyorsabban apadó készletadatok hatására. Az árfolyam 107 dollárra emelkedett.

Devizák:
- Továbbra is laza monetáris kondíciók és 2014 közepéig elhúzódó exit stratégia jellemezheti az amerikai monetáris politikát, ez pedig gyengítette a dollárt az euróval szemben. Az árfolyam 1,28-as szintről kezdett el emelkedni, sőt még 1,32-es árfolyamon is járt a jegyzés, azonban onnan egy korrekció kezdődött és ma reggel 1,3083-as árfolyam mellett zajlik a kereskedés a devizapárral.
- Mozgóátlagok közé szorult az EUR/HUF árfolyama. Alulról a 200 napos mozgóátlag 292-es árfolyamnál, felülről pedig a rövidtávú mozgóátlagok 295-ös árfolyamnál szűkítik be a devizapár mozgásterét.

Távol-Kelet:
- Jelentős emelkedés volt megfigyelhető az ázsiai piacokon a mai kereskedés során. A Shanghai index 3,68%-ot, a Hang Seng 2,65%-ot emelkedett, miközben a Nikkei index csak 0,38%-os emelkedést tudott felmutatni.
- A japán jegybank csökkentette a korábbi várakozásait a 2014-es inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozóan is. A maginflációs várakozást 0,7%-ról 0,6%-ra csökkentették, miközben a reálgazdasági várakozásokat is 0,1 százalékponttal 2,8%-ra vágták vissza.

Határidős piacok: Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Tegnap zárás után tizedelték a Richtert, mától 100 forintos névértékkel (ISIN HU0000123096) forog a papír. A bázisár 3.580 forint.

- Az angliai Aberdeen Asset Managers befolyása 2013. július 5-én 20,03%-ról 19,95%-ra csökkent a Richterben.

- A MOL kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone bejelentette, hogy megkezdte a Shaikan-10-es kút fúrási munkálatait. Ezzel párhuzamosan a Shaikan mező első ütemében hamarosan megindulhat a termelés is. A hír kedvező, de egybevág az eredeti tervekkel, így árfolyamhatásra nem számítunk. A PF-1 termelési kapacitása napi 20.000 hordóra bővülhet.

- Az OTP 2013. július 9-én 34.171 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. A bank a tranzakciót követően 3.519.429 darab saját részvénnyel (1,33%) rendelkezik.

- A BMW várakozásai szerint a kínai piac nagysága akár már az idei évben meghaladhatja az amerikaiét. A növekedési várakozások szerint a 10%-os fellendülés elsősorban a kisebb városokban megélénkülő kereslet hatására emelkedhet. A BMW véleménye szerint 100 olyan kínai város van még jelenleg is, ahol a lakosság száma meghaladja az 1 millió főt, de ennek ellenére nem rendelkezik prémium autókereskedéssel, vagyis még mindig jelentős a növekedési lehetőség a távol-keleti országban.

- A Credit Suisse a korábbi semlegesről felülteljesítőre módosította a Deutsche Bank besorolását.

- A Lufthansa pénzügyi igazgatója egy nyilatkozatban kijelentette, hogy jelenleg nem keresnek felvásárlási célpontokat.

- A Siemens szerződést kötött az Egyesült Királyságban működő Blue Energy vállalattal, melynek értelmében kilenc szélturbinát szállít a társaságnak, majd azok szervizelési feladatait is ellátja 15 évig. A Blue Energy az egyik legnagyobb megújuló energiával foglalkozó vállalat Angliában, jelenleg Essex környékén épülő szélfarmjához szállít turbinákat a Siemens. Az új létesítmény 9.000 háztartást fog ellátni energiával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.