BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jó külső piaci hangulat ismét segíti a forintot

A forint tovább erősödött az euróval szemben, és immáron áttörte a 295-ös szintet is, majd egészen 294-ig csökkent az EURHUF értéke. Ma reggel további forinterősödés tapasztalható, és minimális mértékben már a 294-es árfolyam alatt kereskednek a devizapárral. A 200 napos mozgóátlagon látunk lefelé szintet (291,5 körül), ez alatt pedig 290 forintnál van egy fontosabb támasz – írják az Erste elemzői.

A pozitív nemzetközi piaci hangulatban folytatódott a forint lassú erősödése az euróval szemben. A kurzus stabilan a 295-ös szint alá került, s a zárás 294 közelében történt. Az elkövetkező napokban elsősorban a nemzetközi makroadatokra és az EKB csütörtöki kamatdöntésére fog elsősorban fókuszálni a forintpiac is. Az árfolyam volatilitása várhatóan fennmarad a nyári hónapokban is, s az év végén várakozásunk szerint a 295-ös szint közelében tartózkodhat az EURHUF.

A pozitívabbá válót piaci hangulatban jelentősebb hozamcsökkenés mutatkozott tegnap a hozamgörbe hosszabb végén. A 3-15 éves szakaszon így 16-25bp-al kerültek lejjebb a referenciaszintek, míg a diszkont hozamok lényegében stagnáltak. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, a felkínált mennyiség a szokásos 50 Mrd forint lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon szűk tartományba szorult be az EURUSD devizapár értéke. Alulról az 1,3-as szint támasztja az árfolyamot, míg felülről a 200 napos mozgóátlag jelent korlátot. A kettő közti meglehetősen szűk mozgásteret tegnap teljes egészében betöltötte a devizapár, melynek értéke 1,3010-ről 1,3064-ig emelkedett. A jen árfolyama ismételten jelentősen csökkent a dollárral szemben, és 99,8-as árfolyamával megközelítette a lélektanilag jelentős 100-as szintet. A nap elején lendületes erősödéssel kezdődött a kereskedés az amerikai tőzsdéken, majd zárásig lefelé csorogtak az árfolyamok, de így is sikerült a pozitív tartományban maradni (Dow 0,44 százalék, Nasdaq 0,9 százalék, S&P500 0,54 százalék). Emelkedtek a nyugat-európai börzék (FTSE100 1,49 százalék, DAX 0,31 százalék, CAC40 0,75 százalék). Ázsiában a Nikkei 1,78 százalékot, a Shanghai index 0,24 százalékot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,09 százalékot csökkent.

Az árupiacon a múlt heti meredek esést követően az aranynál továbbra is tart a korrekció, ami az 1200 dolláros támaszszintről indult. Tegnap egészen 1252,5 dollárig emelkedett az arany árfolyama, és ma reggel is egy kisebb emelkedés tapasztalható, az árfolyam 1258 dollár környékén jár. A kedvező amerikai feldolgozóipari és a szintén kedvező európai PMI adatok hatására nagyot emelkedett a WTI típusú olaj árfolyama, és megközelítve az egyhetes csúcsot 97,95 dolláron zárta a tegnapi kereskedést. Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke 49 pontról 50,9 pontra emelkedett, ez pedig kedvezőbb lett az 50,5 pontos várakozásnál.

A német feldolgozóipari beszerzési menedzser index valamelyest gyengébb lett a vártnál, az előzetes 48,7 pont után 48,6 pontra csökkent a mutató júniusban, miközben az elemzők stagnálást vártak. Az eurózóna egészére vonatkozó feldolgozóipari index azonban jobb lett a vártnál, a mutató az előzetes 48,7 pontról 48,8 pontra emelkedett, ami 16 havi csúcsot jelent. A munkanélküliségi ráta az eurózónában 12,1 százalékra emelkedett, az előző havi 12 százalék (felülvizsgált érték) után. Ez azonban még így is jobb, mint a várt 12,3 százalék, bár egy évvel ezelőtt még 11,3 százalék volt a mutató. Az előző havi 1,4 százalékról 1,6 százalékra emelkedett az infláció júniusban az eurózónában.

A Moody’s megítélése szerint a Cipruson végrehajtott adósságcsere csődeseménynek minősül, ennek megfelelően az ország Caa3 minősítést kapott negatív kilátások mellett.

A KSH felülvizsgált adatai szerint a külkereskedelmi mérleg 717,4 millió eurós többletet mutatott áprilisban, ami így valamivel magasabb az előzetesen közzétett 700,5 millió eurónál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.