BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedéssel indulhat a hét

A nyugat-európai börzék nem zárták túl fényesen a pénteki kereskedést, de a tengerentúlon visszatértek a vevők és ismét egy pozitív hétzárást láthattunk Pénteken a tengerentúli munkapiaci adatokra irányult a befektetők figyelme, a friss munkahelyek száma a várakozások felett bővült júniusban, ráadásul az előző havi adatokat is felfelé módosították – írják az Erste elemzői.

Bár a jó makroszámok rövid időre elbizonytalanították a befektetőket, mert ilyenkor rendszerint felerősödik a Fed eszközvásárlási programjának csökkentésétől való félelem, de ezen hamar túltette magát a piac és zárásig kitartott a hegymenet.

Bár a kínai gazdasági lassulás, illetve az egyiptomi és a portugál események továbbra is aggodalommal tölti el a befektetőket, ennek ellenére ma emelkedéssel indulhat a hét: a BUX is emelkedhet és a nyugat-európai piacokon is pozitív korrekcióra számítunk.

USA:
- Erősödéssel kezdték a kereskedést a vezető tengerentúli börzék, majd rövid időre elbizonytalanodtak, aztán újból elindultak felfelé, és végül emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 0,98 százalék, Nasdaq 1,03 százalék, S&P500 1,03 százalék).
- A Dow Jones legtöbb komponense a pozitív oldalon zárta a napot, kiemelkedően teljesített az American Express (2,4 százalék) és a JP Morgan (2,4 százalék).
- Újra fókuszba kerülnek a vállalati eredmények, mert a tengerentúlon ma veszi kezdetét a második negyedéves gyorsjelentési szezon. A szokásokhoz híven most is az Alcoa jelent elsőként, az elemzők 5,86 milliárd dolláros bevételt és 6 centes részvényenkénti profitot várnak.
- Pénteken napvilágot láttak a foglalkoztatottsági adatok. Az új munkahelyek száma 195 ezerrel bővül júniusban a várt 195 ezer helyett, de annak is örülhettek a befektetők, hogy az áprilisi és májusi adatokat felfelé módosították.
- A munkanélküliségi ráta a vártnál kicsivel gyengébb lett. Az elemzők arra számítottak, hogy 7,5 százalékra csökken a mutató júniusban, ezzel szemben 7,6 százalékon stagnált.

Európa:
- Nagyon gyengén sikerült a pénteki kereskedés a nyugat-európai börzéknek (FTSE100 -0,71 százalék, DAX -2,36 százalék, CAC40 -1,45 százalék).
- A Fitch Ratings hitelminősítő nyilatkozott Ciprussal kapcsolatban, az egy hete bejelentettet szelektív csőd kategóriából „CCC”-re javította az ország besorolását.
- Portugália besorolásának kilátását az eddigi stabilról negatívra rontotta az Standard & Poor’s hitelminősítő.

Olaj, arany:
- Az arany árfolyama pénteken, a likviditásbővítés ütemének visszafogásáról szóló spekulációk hatására 1.250 dollárról 1.233 dollárra esett. Ma a csökkenés még tovább folytatódott, és reggelre 1.221 dollárra csökkent a nemesfém árfolyama.
- A WTI típusú olaj ára 101,09 dollárról 103,22 dollárra ugrott, ahonnan ma egy enyhe csökkenés figyelhető meg. Az emelkedő olaj hátterében a vártnál jobb amerikai foglalkoztatottsági adatok és az Egyiptommal kapcsolatos félelmek állnak, melyek azt követően erősödtek fel ismételten, hogy lezárták a Gázával közös határszakaszt.

Devizák:
- A vártnál jobb amerikai foglalkoztatottsági adatok után ismételten a QE3-mal kapcsolatos spekulációk kerültek a középpontba. A jelentős foglalkoztatottság bővülésről szóló adatok megjelenése után a dollár hirtelen erősödni kezdett az euróval szemben. Az ERU/USD árfolyam 1,2914-ről 1,2829-ig csökkent.
- Az amerikai makroadatok hatása a forint piacán is érezhető hatásokat váltott ki. A forint jelentősen gyengült az euróval szemben, és az EUR/USD kurzusa 293,11-ről 295,94-ig emelkedett.

Távol-Kelet:
- A Hang Seng 2,19 százalékot, a Shanghai index 2,15 százalékot, míg a Nikkei 1,24 százalékot esett a hét első kereskedési napján.
- A kínai kabinet pénteki nyilatkozata arra utalt, hogy szigorítanák a vagyonkezelési termékek felügyeletét és szigorúbban szabályoznák a többletkapacitásokkal rendelkező iparágak hitelezését.
- A mai nap legnagyobb árfolyamesését elkönyvelő részvények a bank és az ingatlan szektorba tartoztak, de a csökkenő nyersanyagárak hatására a bányavállalatok esetében is csökkenés volt megfigyelhető.

Határidős piacok:
Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Az OTP 2013. július 4-én 10.442 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. A tranzakciót követően a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények száma 3.729.058 darab (1,33 százalék).

- Az ANY Biztonsági Nyomda 2013. július 5-én 1.900 darab saját részvényt vásárolt 480 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság tulajdonában lévő ANY törzsrészvények száma 448.142 darab.

- A svájci felügyelet vizsgálatot indított a Commerzbank ellen, mert a német központú bank túl későn adta le két strukturált termékének kamatszámítására vonatkozó adatokat. A hír negatív, de árfolyamhatásra nem számítunk ennek kapcsán.

- A Mercedes (Daimler) kínai értékesítései 16 százalékkal bővültek júniusban.

- A Lufthansa-nak sikerült elkerülnie a sztrájkot a Germanwings légitársaságánál, miután megállapodott az UFO nevű szakszervezettel. A megállapodás értelmében (melyet majd csak augusztus közepén fognak véglegesíteni) a Lufthansa vállalta, hogy három részletben több, mint két év alatt 5,9 százalékkal növeli a béreket, és egy egyszeri 1.500 eurós kifizetést is garantált alkalmazottainak. A bérnövekedés bizonyos részei a Germanwings javuló teljesítményéhez vannak kötve.

- A S&P a korábbi B+ besorolását BB- minősítésre vágta vissza a Nokia esetében. A korábbi negatív kilátásokat semlegesre módosították. A döntés fő oka, hogy a Nokia Siemens Networks megvásárlásával ugyan javul a vállalat profitabilitása, de a cég készpénzállománya jelentősen csökkent.

- A Thyssenkrupp 790 millió euró értékben tervez tőkeemelést szeptemberben, de a cég közlése szerint konkrét részletek egyelőre nincsenek. A tőkeemeléssel a nettó adósságát csökkentené a cég.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.