BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik az óvatos forinterősödés

Enyhe erősödést lehet látni ma reggel a forint árfolyamában, a HUF/EUR kurzus 294 alatt is járt már a reggeli kereskedésben. Körülbelül itt tartózkodik a 30 napos mozgóátlag is. Lejjebb, valamivel 291 forint felett látható a 200 napos mozgóátlag, ami alatt 290 forintnál látunk újabb szintet – írják az Erste elemzői.

Összességében erősödni tudott pénteken a forint, és a viszonylag támogató nemzetközi hangulatban ma reggel is a pozitív irányba indult el a hazai fizetőeszköz. Az előttünk álló héten igen sok fontos makroadat lesz hazai és nemzetközi szinten, ami befolyásolhatja a forint árfolyamát. Ha kitart a jó hangulat, akkor rövid távon nem lenne meglepő további forinterősödés, de a csökkenő alapkamat a ma kezdődő második félévben összességében nem várunk forinterősödést a mai szintekről.

Csökkentek pénteken is a hozamok a referenciagörbe mentén; egyedül a hat hónapos diszkontpapírnál nem mért hozamesést az adósságkezelő. A hozamok 2-20 bázisponttal estek, elsősorban a hozamgörbe hosszabb oldalán.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon harmadik napja az 1,3-as támasz és a 200 napos mozgóátlag között mozog az EURUSD devizapár. A támasz törésével 1,294-ig eshet az árfolyam. Vegyesen alakult a hét utolsó kereskedési napja a tengerentúli börzéken, az indexek mérsékelt elmozdulással zárták a napot. 1999 óta nem volt olyan erős félév, mint most (Dow -0,76 százalék, Nasdaq 0,03 százalék, S&P500 0,45 százalék). Péntek este újabb jegybankár szólalt meg, a San Francisco-i Fed elnöke, John Williams azt mondta, hogy túl korai lenne csökkenteni az eszközvásárlási programot. Szavaival sikerült megnyugtatnia a piacot. A nyugat-európai börzék mérsékelt mínuszban zárták a pénteki kereskedést (FTSE100 -0,45 százalék, DAX -0,4 százalék, CAC40 -0,62 százalék). Összességében jó a hangulat az ázsiai börzéken (Nikkei 1,3 százalék, Hang Seng 1,8 százalék, Shanghai 0,15 százalék).

Az árupiacon minimális elmozdulást láthattunk pénteken a kőolaj piacán. Az árfolyam 96,8 dollárról 97,8 dollárig emelkedett, majd zárásra 96,5 dollárig süllyedt vissza. A ma reggeli órákban a 20 napos mozgóátlagot tesztelte vissza 96 dollárnál. Az arany kurzusa 1.180 dollárig zuhant, ahonnan irányt váltott, és 1.234 dollárig emelkedett zárásra. A pozitív mozgás a reggeli órákban is folytatódik, a kurzus 1.245 dollárig emelkedett. Az elmúlt napok emelkedése ellenére a negyedév meglehetősen gyengén sikerült: az 70-es évek óta nem történt olyan, mint a mostani negyedévben, hogy három hónap alatt több mint 20 százalékot veszítsen értékéből az árfolyam. A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a Chicago-i beszerzési menedzser index a májusi 58,7 pontról 51,6 pontra esett júniusban, ami rosszabb a várt 55 pontnál. A Michigan-i Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a végleges adatok szerint a májusi 84,5 pontról 84,1 pontra csökkent júniusban, ez pedig jobb az elemzők által várt 83 pontnál. A Fitch Ratings hitelminősítő pénteken megerősítette USA osztályzatát, a lehetséges legjobb, „AAA” besorolást az államháztartási hiány kedvező alakulása miatt.

A Fitch Ratings „CCC” osztályzatról „RD” vagyis korlátozott államcsőd kategóriába sorolta Ciprus adósságát, az ország által végrehajtott kötvénycsere miatt.

A második negyedéves Tankan index 4 pontra emelkedett Japánban, ami 2011 harmadik negyedéve óta nem látott pozitív érték. Kínában feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet publikáltak, a HSBC által összeállított mutató 49,2 pontról 48,2 pontra esett vissza, míg a hivatalos mutató 50,8 pontról 50,1 pontra süllyedt.

Heti kitekintő:

USA: ma az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index júniusi, holnap pedig a gyári rendelésállomány májusi adatait teszik közzé. Szerdán az ADP júniusi munkapiaci jelentése és az ISM szolgáltató szektor-beli beszerzési menedzser index júniusi adatai esedékesek. Csütörtökön a Függetlenség Napját ünneplik az Egyesült Államokban, zárva tartanak majd a piacok, illetve már szerdán is rövidített kereskedés lesz. Pénteken teszik közzé a júniusi átfogó munkapiaci statisztikákat, melyeknek alakulása továbbra is döntő módon meghatározhatja a Fed jövőbeni monetáris politikáját. A piaci konszenzus szerint a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma 160-165 ezer fővel nőhetett, míg a munkanélküliségi ráta 7,5 százalékra csökkenhetett az év hatodik hónapjában.

Eurózóna: az EKB csütörtöki kamatdöntése lehet a héten a fókuszban. A májusi 25bp-os kamatcsökkentés után továbbra sem várható változtatás a térség irányadó kamatrátáinak szintjeiben. A jegybank továbbra is kiváró állásponton van, és szükség esetén kész cselekedni. Ez jelenthet akár további kamatcsökkentéseket, akár likviditásfokozó intézkedéseket is. A múlt héten az EKB elnöke ismét hangsúlyozta, hogy addig kitartanak a laza monetáris politika mellett, amíg a helyzet úgy kívánja.

Magyarország: Az előttünk álló héten leginkább az előzetes májusi kiskereskedelmi mérleg adatokra és ipari statisztikákra érdemes figyelni, melyeket szerdán, illetve pénteken tesz közzé a KSH. Az áprilisi kiugróan jó adatok után mindkét statisztika várhatóan kisebb korrekciót fog mutatni a gyengébb irányba. Az ipar éves szintű növekedésének lassulását a bázishatás is támogathatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.