BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hangulat uralkodott a hazai börzén

Határozottan jó hangulat uralkodott tegnap a hazai börzén. A BUX index áttörte a 20 és 30 napos mozgóátlagokat, ami nagyobb teret nyitott felfelé – írják az Erste elemzői.

A blue-chipek közül egyrészt az OTP mozgására érdemes figyelni, az árfolyam már csak karnyújtásnyira van a lélektanilag is fontos 5.000-es szinttől. A Richter árfolyama is jól teljesít, itt a részvényfelaprózási sztori a hajtóerő, hamarosan a 36.000 szintet is megérinti az árfolyam, de ne feledjük, hogy két nap múlva tizedrészére esik a papírok névértéke.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei megállapodtak a görög mentőprogram következő részletét illetően, ami segítette nyugat-európai indexeket, hogy 2 százalék feletti pluszban zárjanak.

Amerikában is folytatódott a nyerő széria, itt a zárás után napvilágot látott Alcoa gyorsjelentésre fókuszáltak a befektetők, a vártnál jobb számok pedig újabb katalizátort jelentenek a piacoknak. Az elmúlt napokban háttérbe szorultak az aggodalmak és a jó híreket vették elő a befektetők, ezért ma még nagy valószínűséggel folytatódhat a mini rally.

USA:
- Folytatódott a pénteki pozitív mozgás, sikerült a hét első napját is emelkedéssel zárnia a vezető tengerentúli indexeknek (Dow 0,59 százalék, Nasdaq 0,16 százalék, S&P500 0,5 százalék).
- Elindult a második negyedéves gyorsjelentési szezon, a szokásoknak megfelelően tegnap piaczárás után az Alcoa alumíniumipari óriás publikálta számait. Az elmúlt három hónapot veszteséggel zárta a társaság, de a tisztított profit meghaladta a várakozásokat. Az árbevétel 5,85 milliárd dollárra rúgott (előző negyedév 5,95 milliárd dollár), ami nagyjából megfelel a konszenzusnak. Összesen 119 millió dolláros veszteséggel zárta az elmúlt három hónapot a társaság, de az egyszeri tételektől tisztított profit 76 millió dollár volt, ez pedig 7 cent részvényenként, miközben az elemzők 6 centre számítottak. Az alumínium eladási ára 4 százalékot csökkent év/év alapon, a szállítások pedig közel 3 százalékkal estek vissza, de ennek ellenére erős az alumínium iránti kereslet a cég szerint. Zárás után 0,25 százalékot csökkent a papír árfolyama.

Európa:
- Erősen indították a hetet a nyugat-európai börzék (FTSE100 1.17 százalék, DAX 2,09 százalék, CAC40 1,87 százalék).
- Hétfőn este megállapodtak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei, hogy a görög mentőprogram következő részletét nem egyben, hanem több részletben, elcsúsztatva utalják. Az euróövezeti államok júliusban 2,5 milliárd eurót, októberben pedig további 500 millió eurót utalnak. A jegybankok júliusban 1,5 milliárd eurót, októberben 500 millió eurót fognak utalni, az IMF-től pedig augusztusban kap 1,8 milliárd eurót a déli ország, persze ehhez még reformokat kell végrehajtania az országnak.

Olaj, arany:
- Az arany árfolyama 1.224 dollárról kismértékben 1.237 dollárig emelkedett a tegnapi nap során, ahonnan ma reggel 1.259 dollárig emelkedett annak ellenére, hogy a Bloomberg információi szerint az aranyba fektető ETP-k által tartott arany mennyisége 2010 óta most először csökkent 2.000 tonna alá.
- Az olaj árfolyama a 103,95 dolláros lokális csúcsról visszakorrigált 103,14 dollárig.

Devizák:
- A tegnapi pozitív hangulatban a befektetők a kockázatosabb devizák felé fordultak, így az euró 1,2828-ról 1,2870-ig erősödött a dollárral szemben, míg a forint 295,39-ről 294,88-ig erősödött az euró ellenében.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 2,34 százalékot, a Hang Seng 0,5 százalékot, a Shanghai index 0,3 százalékot emelkedett a mai kereskedés során.
- Az ázsiai piacok közül a kínai tőzsde lemaradónak számított, aminek fő oka, hogy a várt 2,5 százalék helyett 2,7 százalék lett az infláció mértéke.
- Japánban a pénzmennyiség éves növekedése (M2 aggregátum) a várt 3,4 százalék helyett 3,8 százalék lett.

Határidős piacok: A határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek

- Az OTP 2013. július 5-én 24.592 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. A bank 3.685.660 darab saját részvénnyel (1,32 százalék) rendelkezik a tranzakciót követően.

- Az FHB 290 millió forintért megvásárolta a Diófa Alapkezelő 100 százalékát. A vételár nem jelentős, így árfolyamhatásra sem számítunk.

- A kezdeti éjszakai és hétvégi üzem után mostantól folyamatos a hőszolgáltatás a PannErgy miskolci projektjénél, ami közel kétszeres hőértékesítést jelent az első hónapokhoz képest. A hír kedvező, de nem meglepő.

- Az ANY Biztonsági Nyomda 2013. július 8-án 700 darab saját részvényt vásárolt 477 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 448.842 darab saját részvénnyel rendelkezik.

- A Bayer bejelentette, hogy egyik kísérleti készítményével megkezdődött az A típusú hemofília kezelésére gyermekeken végzett humán kísérletek harmadik fázisa. A hemofília egy öröklődő betegség, ami a véralvadási faktorok hiányát okozza, az esetek 90 százalékában a betegség A típusa figyelhető meg.

- A BMW közzétette júniusi globális értékesítési adatait. Ezek alapján csoportszinten 6,9 százalékkal növekedtek az eladások. A BMW márka 9,4 százalékos növekedést, míg a Mini 3,8 százalékos csökkenést mutatott fel a tavaly júniusi időszakhoz képest.

- A Fiat bejelentette, hogy lehívja vételi opciójának harmadik részletét a Chrysler részvényekre a VEBA-val szemben. A Fiat számításai alapján a 254,7 millió dollárt kell fizetnie a tulajdonszerzés ellenértékeként. Az esetet bonyolítja, hogy a VEBA még korábban bírósági eljárást indított az alkalmazandó ár megállapításának érdekében, amit nehezít, hogy a Chrysler részvényekkel nem kereskednek nyilvánosan. A tényleges tranzakció azonban a mostani opciólehívás ellenére addig nem megy végbe, amíg a bíróság meg nem állapítja az árat. A Fiat jelenleg 58,5 százalékot tulajdonol a Chryslerben, ami 68,5 százalékra nőne, amikor megszületik a bírósági döntés a 3*3,3 százalékos tulajdonrészt jelentő opciók értékéről. A Fiat a harmadik részért egyébként 82 százalékkal magasabb árat fizetne, mind a korábbi részesedésért, az összeg kiszámítása a Chrysler EBITDA eredményétől és a piaci árazási mutatók alakulásától függ. Az, hogy a Fiat bejelentette, hogy élni kíván az opcióval, nem okozott meglepetést, ugyanis a vállalat elnöke már többször jelezte, hogy szeretnék felvásárolni a Chryslert.

- Tegnap volt az első kereskedési napja a Siemens-ről leválasztott Osram részvényeknek. 10 darab Siemens részvény mellé járt egy önállóan kereskedhető Osram részvény. A helyzet érdekessége, hogy technikai okok miatt egy nap erejéig az Osram papírok is a DAX index részét képezték, így a 30 részvényes index átmenetileg 31 komponensűvé vált. A fenti eseményektől függetlenül az Osram pénzügyi igazgatója bejelentette, hogy tervei szerint az Osram az idei évben nullszaldóssá válhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.