BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól tartja magát a forint a jegybanki jegyzőkönyvek előtt

Határozott forinterősödés volt tapasztalható tegnap. Az EURHUF árfolyam a nyitó 294,4-ről 292,3-ra csökkent a nap végére, de 292 alatt is jártak a jegyzések. A kurzus így a tegnapi erősödéssel már eléggé megközelítette a 200 napos mozgóátlag szintjét, ami - a grafikon mostani állása szerint – 291,7-nél van. Amennyiben ezt esetleg meggyőzően sikerült ma áttörni, további forinterősödés jöhet, írják az Erste elemzői.

A pozitív külső piaci hangulatban folytatódott tegnap a forint erősödése. A jó nemzetközi hangulat kitartani látszik ma is, az olasz leminősítés híre sem rengette meg egyelőre a piacokat. A jegybank legutóbbi, júniusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve ma délután esedékes, emellett az amerikai Fed legutóbbi kamatdöntésének szintén ma publikálásra kerülő jegyzőkönyve lehet a leginkább érdekes a forintpiaci befektetők számára.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción 4,18 százalékos maximális hozam alakult ki. Közel 110 Mrd forintot kitevő kereslet mellett az adósságkezelő 55 Mrd forintot bocsátott ki, ami 5 Mrd forinttal több az eredetileg tervezettnél. Az állampapírok másodlagos piacán stagnáltak, illetve csak minimális mértékben mozdultak el referenciahozamok. Kivárás jöhet ma a holnap esedékes kötvényaukciók előtt. 

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyamában egy határozott csökkenés volt látható, az árfolyam 1,2870-ről 1,2781-ig esett, majd onnan ma reggel kissé emelkedett. A második negyedév első vállalati jelentését követő kereskedési napon emelkedni tudtak a tengerentúli börzék (Dow 0,49 százalék, Nasdaq 0,55 százalék, S&P500 0,7 százalék). A Tesla Motors július 15-től a Nasdaq index tagja lesz, az Oracle-t váltja az indexben. Mérsékelt emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,98 százalék, DAX 1,12 százalék, CAC40 0,53 százalék). Ázsiában a Nikkei 0,4 százalékot csökkent, a Hang Seng 0,63 százalékot, a Shanghai index 1,55 százalékot emelkedett. Utóbbi esetében főleg a zárást megelőző percekben volt jelentős árfolyam emelkedés.

Kínában a külkereskedelmi mérleg többlete megegyezett a várakozással, azonban szerkezete nagyon távol állt attól. A várt 3,7 százalékos exportbővülés helyett 3,1 százalékos visszaesés volt megfigyelhető év/év alapon, míg az import a 6 százalékos bővülést jelző elemzői prognózissal szemben 0,7 százalékal csökkent.

Az árupiacon emelkedett tegnap az arany árfolyama, az 1.237 dolláros nyitás után felfelé vette az irányt a kurzus, és 1.251 dolláron fejezte be a napot, de napközben 1.260 dolláron is járt. A következő ellenállás 1.260 dolláron található, ennek áttörésével 1.300 dollárig mehetne a nemesfém.

Az olaj tegnap megpróbált tovább emelkedni, de zárásra visszanyomták az árfolyamot. A 103 dolláros nyitás után 105 dollárt is megközelítette a kurzus, de zárásra 103,5-ig korrigált vissza. A reggeli kereskedést viszont emelkedéssel indította 104,5 dolláron. Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A S&P hitelminősítő egy fokozattal rontotta Olaszország hosszú lejáratú adósság besorolását, ami így a korábbi „BBB+”-ról „BBB”-re csökkent - negatív kilátással. Az országot már csak egy fokozat választja el a bóvli kategóriától. A hitelminősítő az alacsony növekedéssel indokolta a lépést.

A Fitch Ratings Lettország államadósság besorolását javította tegnap a korábbi „BBB”-ről „BBB+”-ra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.