BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KBC: Eljött a magyar részvények ideje

A jegybanki alapkamat további csökkentése és a minap elfogadott, a kamatjövedelmet terhelő új adószabályok további lökést adhatnak a lakossági megtakarítások átrendeződésének, ami kedvezhet a Budapesti Értéktőzsdének is, vélik a KBC Equitas elemzői.

A háztartások vagyonában 2011 első negyedévében voltak a legmagasabb szinten a részvények a válság óta, az akkori 394 milliárd forintról összegük, kisebb-nagyobb hullámzások után 300 milliárdra csökkent az idei év elejére, a KSH adatai szerint.  Az idén folyamatosan morzsolódó, és mostanra 4 százalék közelébe süllyedő jegybanki kamatok hatására azonban az utóbbi hónapokban a lakosság mind nagyobb arányban fordul az alternatív megtakarítási formák felé, április végéig például mintegy 500 milliárd forintot helyeztek el befektetési alapokban.

„Az összeg jelentős része az elmúlt félévben kiemelkedő teljesítményt nyújtó kötvényalapokba áramlott, a jövőbeli lehetőségekre figyelők számára azonban a jó hozamkilátások miatt ma már inkább a részvényalapok a megfontolandók” – hangsúlyozta Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője. Szerinte annak, aki hosszú távra gondolkodik most nyílt meg igazán a lehetőség arra, hogy magyar részvényekbe fektessen, ezért nyáron nem is számít uborkaszezonra. A forgalmának visszaesésében a mélypontot valószínűleg már elérő, s az utóbbi két hónapban már kissé emelkedő forgalmú Budapesti Értéktőzsde számára is fontos lenne, hogy a lakosság bizalma növekedjen a magyar részvények iránt.

Az OTP Bank Nyrt. részvényét makropapírnak is tartják a kisbefektetők, mivel árfolyama hűen követi az országgal kapcsolatos makrokockázatok alakulását, a bank eredményességét tekintve viszont értékeltsége ma még elmarad például a lengyel bankokéitól. A gyógyszeripari cégek papírjai is alulértékeltnek számítanak, miközben hosszú távú növekedésük – kutatási és gyártási teljesítményük alapján - megalapozottnak látszik a KBC szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.