BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiakadt az OTP - Életveszélyes elkapni a "hulló kést"

Zárás

Az OTP 9 százalékos eséssel búcsúzott, 4 200 forinton.

15:19

Délután kissé megnyugodtak a befektetők. Az OTP 9 százalékos esést mutat napon belül, vagyis 4 200 forint a részvény.

14:34

Sajnos tényleg olyan az OTP, mint egy "hulló kés", hiszen már közel 14 százalékos zuhanásban van a bankpapír; 4 000 forint alatt a kurzus. A BUX 5,5 százalékot esett napon belül, ami több mint 1 000 pontot jelent. A BUX index 18 000 pont alá került.

14:00

Az OTP értékpapír kereskedése árelmozdulás miatt szüneteltetésre került - olvasható a BÉT honlapján.

Az OTP az elmúlt héten három ok miatt gyengült.

1. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a HírTV-ben utalt arra, hogy tovább menthetik a devizahiteleseket. A befektetők a pénzintézetek számára legrosszabb forgatókönyvet árazzák, vagyis azt, hogy a bankok állják majd a devizaárfolyam elmozdulásából származó teljes veszteséget (a hitel felvételekor érvényes, illetve a jelenlegi árfolyam közötti különbséget).

2. Orbán Viktor miniszterelnök a WSJ-nek adott interjújában közölte, hogy egy jó ideig még velünk maradnak a válságadók.

3. Csány Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója 7,8 milliárdnyi OTP-részvényt adott el. Ez pánikhangulatot okozott, hiszen a napokban került középpontba a devizahitelesek mentése. Noha az OTP közölte, hogy Csányinak agrár- és élelmiszeripari beruházásokra kell a pénz, ez nem nyugtatta meg a piaci szereplőket.

Néhány perc után folytatódott a kereskedés. Az OTP papírjai pénteken több mint 9 százalékos esést mutatnak, így 4 200 forint alatt áll az árfolyam.

Kedden még 5 000 forint felett jegyezték az OTP-t a BÉT-en, vagyis több mint 800 forintot esett a papír azóta.

A kereskedés újraindítása után nem sokkal már 11,6 százalékos mínuszban állt az OTP. Egy részvény kevesebb, mint 4 100 forint.

A bankpapírt egy technikai szint sem fogta meg sokáig, így a részvény úgy néz ki, mint egy „hulló kés”, amit életveszélyes elkapni (egy-egy stabilabbnak tűnő technikai szintnél, vagy a túladottságban reménykedve), hiszen hisztérikus a piaci szereplők viselkedése.

Ugyanakkor egyre inkább „túlreagálás” látszik a befektetők részéről, ám fontos hangsúlyozni, hogy a devizahitelesek mentését továbbra is homály fedi, és a válságadók hosszú évekig tartó fennmaradása is nagy veszteséget okoz a banknak.

Utoljára 2012 decemberében járt ilyen alacsonyan a bankpapír (4 050 forinton).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.