BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvatosan erősödik a forint

A nyitó, valamivel 295 feletti szintről 294,5-re csökkent tegnap az EURHUF árfolyama. zárásra. Ma reggel enyhe további forinterősödés látszik. A kurzus továbbra is a 200 és a 20 napos mozgóátlag által meghatározott sávban maradt. Lefelé tehát a 200 napos mozgóátlag szintje jelenthet erős támaszt, felfelé a 20 napos mozgóátlagnál, illetve 297-298-nál látunk ellenállási szinteket, írják az Erste elemzői.

Csendes kereskedés mellett szűk sávban mozgott a forint, összességében a pozitív nemzetközi piaci hangulat nyomán kisebb forinterősödés következett be. A forint lassú erősödése a ma reggeli nyitásban is folytatódni látszik. Továbbra is a vezető jegybankoktól érkező üzenetekre koncentrál elsősorban a piac, ebből a szempontból a Fed legutóbbi kamatdöntésének holnap publikálásra kerülő jegyzőkönyve lehet érdekes.

Az állampapírok másodlagos piacán kissé felfelé korrigáltak tegnap a referenciahozamok a kötvények esetében. A 3-15 éves szakaszon összességében így 8-12bp-al kerültek feljebb a szintek. A diszkont hozamok stagnáltak. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, a felkínált mennyiség a szokásos 50 Mrd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tegnapi pozitív hangulatban a befektetők a kockázatosabb devizák felé fordultak, így az euró 1,2828-ról 1,2870-ig erősödött a dollárral szemben. Folytatódott a pénteki pozitív mozgás, sikerült a hét első napját is emelkedéssel zárnia a vezető tengerentúli indexeknek (Dow 0,59 százalék, Nasdaq 0,16 százalék, S&P500 0,5 százalék). Elindult a második negyedéves gyorsjelentési szezon, a szokásoknak megfelelően tegnap piaczárás után az Alcoa alumíniumipari óriás publikálta számait.

Az elmúlt három hónapot veszteséggel zárta a társaság, de a tisztított profit meghaladta a várakozásokat. Erősen indították a hetet a nyugat-európai börzék (FTSE100 1.17 százalék, DAX 2,09 százalék, CAC40 1,87 százalék). Ázsiában a Nikkei 2,6 százalékot, a Hang Seng 0,5 százalékot, a Shanghai index pedig 0,3 százalékot emelkedett a mai kereskedés során. Az ázsiai piacok közül a kínai tőzsde lemaradónak számított, aminek fő oka, hogy a várt 2,5 százalék helyett 2,7 százalék lett az infláció mértéke.

Az árupiacon az arany árfolyama 1.224 dollárról kismértékben, 1.237 dollárig nőtt a tegnapi nap során, ahonnan ma reggel 1.259 dollárig tovább emelkedett, annak ellenére, hogy a Bloomberg információi szerint az aranyba fektető ETP-k által tartott arany mennyisége 2010 óta most először csökkent 2.000 tonna alá. Az olaj árfolyama a 103,95 dolláros lokális csúcsról visszakorrigált 103,14 dollárig. A határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Hétfőn este megállapodtak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei, hogy a görög mentőprogram következő részletét nem egyben, hanem több részletben, elcsúsztatva utalják. Az euróövezeti államok júliusban 2,5 milliárd eurót, októberben pedig további 500 millió eurót utalnak. A jegybankok júliusban 1,5 milliárd eurót, októberben 500 millió eurót fognak utalni, az IMF-től pedig augusztusban kap 1,8 milliárd eurót a déli ország, persze ehhez még reformokat kell végrehajtania az országnak.

A KSH előzetes adatai alapján 653,2 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete májusban, ami elmaradt a 830 millió eurós várakozásunktól. Szemben a várt élénküléssel, éves összehasonlításban az euróban számított export 1,9 százalékkal, az import pedig 0,9 százalékkal esett vissza.

Az NGM közleménye szerint az államháztartás hiánya júniusban 162,3 Mrd forint volt, ezzel az évkezdettől számított deficit 721,7 Mrd forintra emelkedett, ami az éves pénzforgalmi előirányzat 82 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.